9.6.08

"Ćeif" po ćeifu žirija

foto: J. Hadžić, www.dnevniavaz.ba

Četveročlani žiri sedmog Festivala bh. drame donio je jučer odluku o laureatima festivala, a najviše nagrada dobila je posljednja izvedena predstava, "Ćeif", po tekstu Mirze Fehimovića, u režiji i adaptaciji Egona Savina i izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava je izvedena u subotu uvečer, tri dana nakon što je "pokupila" glavnu i još nekoliko nagrada na Festivalu teatra u Novom Sadu. Članovi žirija su dr. Željko Škuljević (predsjednik), te Jasna Žalica, Amra Zulfikarpašić, Selma Spahić i dr. Aleksandar Grandić.
"Ćeif" je nagrađen za najbolji izvedeni bh dramski tekst (Mirza Fehimović), za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Egon Savin), najbolju glumicu (Dušanka Stojanović za ulogu Esme),dok je specijalna nagrada žirija dodjeljena Laki Nikoliću za ulogu Mirka Petrovića, Ani Sakić za ulogu Mejre Halilović i Jovani Cvetković za ulogu Elizabet Petrović u istoj predstavi.
Nagradu za najboljeg glumca žiri je dodjelio Žanu Maroltu za ulogu Muhe L. u predstavi "Muholovac" Kamernog teatra 55. Isto priznanje, ali od novinara, dobio je Marolt, što je prvi put da se žiri i novinari slože oko najboljeg glumačkog ostvarenja. Iz iste predstave nagrađen i Boris Ler za više uloga. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Turčinu Nurulahu Tundžeru (M.Nurullah Tuncer) za predstavu "Tvrđava" Kruševačkog pozorišta, a Višnja Bakalar je dobila nagradu za najbolju scensku muziku u "Igri plakanja" Narodnog pozorišta Sarajevo.
Nagrada za najbolji kostim pripala je Vanji Popović za predstavu „Nevakat" Bosanskog narodnog pozorišta, a predstava teatra domaćina dobila je i nagradu za nabolji scenski pokret, za koji su bili zaduženi Mersad Čuljević i Dženita Imamović.

Direkcija Festivala svake godine dodjeljuje nagradu za životno djelo, a ove godine odlučeno je da ta nagrada pripadne Anti Vicanu.