12.6.08

Arak

Delegacija predstavnika privrede i politike Ze - do kantona će danas (četvrtak) otputovati u četverodnevnu posjetu Iranu, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u sjedištu ZDK.
Delegaciju, koja u Arak, glavni grad provincije Markazi, odlazi na poziv domaćina i iranske vlade, susresti će se sa privrednicima iz te države. Delegaciju predvodi premijer ZDK Miralem Galijašević, a uz nekoliko članova Vlade, u delegaciji će biti i direktor Sajma ZEPS Abdulah Serdarević i predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić.
Namjera posjete je uspostavljanje privrednih veza i moguća investiranja, te predstavljanje iranskih privrednika i potencijala u BiH. Provincija Markazi se nalazi u centralnom Iranu, do prije dvadesetak godina joj je pripadao i Teheran, koji je sada zasebna provincija, a područje sa 1, 35 miliona stanovnika poznato je po najvećoj industriji i naftnim postrojenjima u ovoj državi.
Prema informacijama koje smo dobili, u delegaciji je trebao biti i načelnik Zenice Husejin Smajlović, ali je on odustao od puta ove sedmice iz nepoznatih razloga.