5.6.09

Završen osmi Festival bh. drame

Ocjenjivački sud osmog Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica, kojeg su činili Nedžad Ibrahimović, Ema Stojanović, Mirjana Zoranović, Elmir Jukić i Dragan Jovičić dodijelio je jučer festivalske nagrade.

Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Derviš i smrt" u režiji Egona Savina u izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija). Nagrada za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dodijeljena je Almiru Imšireviću, za dramski tekst "Mousefuckers", insceniran u Sarajevskom ratnom teatru „Sartr“ Sarajevo. Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Egonu Savinu, za režiju predstave "Derviš i smrt" u izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Nikoli Ristanovskom za ulogu Ahmeda Nurudina u istoj predstavi.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca pripala je Saši Handžiću za ulogu "Učiteljice" i "Slovenskog graničara" u predstavi "Švedsko srce moje majke" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a specijalna nagrada «Adem Čejvan», dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu ili glumici, koju dodjeljuje Organizacioni odbor festivala dodijeljena je Kaći Dorić za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Žiri novinske kuće „Naša riječ“ Zenica dodjelio je Nagradu za najuzbudljiviji događaj u jednoj od predstava reditelju Alešu Kurtu za režiju predstave Švedsko srce moje majke u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, saopćeno je jučer iz direkcije Festivala.

Tradicionalno, izvedena i predstava "u čast nagrađenih". Glumci Narodnog pozorišta Tuzla izveli su "Malograđansku svadbu" u režiji Jovice Pavića.

Članovi Sarajevskog ratnog teatra SARTR bili su posljednji, šesti, uokviru takmičarskog dijela Festivala. Slučajno ili ne autor djela Almir Imširević otvorio je festival svojim govorom, a zatvorio ga djelom koje je premijerno izvedeno prije nepuna dva mjeseca. U režiji Faruka Lončarevića sjajnu izvedbu Imširevićevog teksta su publici priuštili Mirela Lambić, Snežana Alič, Adnan Hasković, Jasenko Pašić i Sanin Milavić. Uokviru pratećeg programa, posljednji dan festivala promovirana je knjiga "Četiri teatarska komada" Rusmira Agačevića, koju je uz autora promovirao i književnik Safet Plakalo.