6.6.09

Prekid štrajka u Komradu



Radnici zeničkog "Komrada" jučer ujutro su odustali od dolaska kamionima pred Općinu Zenica, nakon što su od policije upozoreni na moguće posljedice. Nakon protestne voženje sa nekoliko kamiona kroz grad, njihovi predstavnici su se sastali sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem i njegovim saradnicima, te je dogovoren prekid štrajka.

- Dogovoreno je da dosadašnji v.d. direktora Adnan Horić prihvati ovu dužnost na još tri mjeseca, te da se ispoštuje dogovor Nadzornog i štrajkačkog odbora da se uplati jedna plata i avans, koji će biti dovoljan za repromaterijal, da bismo mogli nastaviti raditi. Rok za isplatu plata je danas, kazao nam je nakon sastanka Muhamed Sefer, predsjednik Sindikalnog odbora Komrada.

Predsjednik štrajkačkog odbora Muhamed Pivić potvrdio je da se radnici vraćaju na posao u ponedjeljak, te je time stupila na snagu odluka o zamrzavanju štrajka.

- Prvobitno smo tražili isplatu najmanje dvije od šesnaest neisplaćenih plaća,ali nastavićemo raditi do sjednice Općinskog vijeća, koja 10. juna treba odlučiti šta dalje sa našom firmom, kazao je Pivić.