6.6.09

Nagrade

Dodjelom priznanja stručnih žirija okončan je osmi Festival bh. drame u Zenici. Apsolutni pobjednici su članovi Narodnog pozorišta Beograd (NPB) sa tri nagrade, za glumca, režisera i predstavu u cjelini. Upravnik NPB Božidar Đurović nije stigao na dodjelu, nego na kraj "predstave za pobjednike", kada se i obratio publici.

- Ovaj tekst podjednako pripada bh. i srpskom teatru i naša nagrada ovdje ide u prilog tvrdnji da živimo i dijelimo jedan prostor, u kulturološkom i svakom drugom smislu. Drago mi je što je protekli festival bio sedmica radosti i nade za teatar kako kod vas, tako i u našoj zemlji, kazao je Đurović.

Nagradu novinarskog žirija za najuzbudljiviji događaj u jednoj od predstava reditelju Alešu Kurtu za režiju predstave Švedsko srce moje majke u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uručena je na ceremoniji, a osim Kurta, nagrade su primili i Almir Imširević, Saša Handžić, te Kaća Dorić, koja je istakla da "želi da vjeruje da je baš ona zaslužila nagradu za životno djelo". "U čast nagrađenih", nakon ceremonije dodjele priznanja, glumci Narodnog pozorišta Tuzla izveli su "Malograđansku svadbu" u režiji Jovice Pavića.


Čuđenje prisutnih, ali i komentare u dvorani prouzrokovala je odluka žirija, koji je iskoristio mogućnost da ne dodjeli sve nagrade, pa su tako sjajna scenografija, kostimi i "oblikovanje" predstave "Derviš i smrt" turskog reditelja Nurulaha Tundžera ostalo bez nagrade, ali nije ni dodjeljena nagrada za najbolju žensku ulogu, iako je nepodijeljeno mišljenje publike i kritike da je ona trebala pripasti Faketi Salihbegović - Avdagić, za ulogu majke u predstavi "Švedsko srce moje majke" BNP-a Zenica.