3.6.09

Pogibja


Na magistralnom putu M-17 nekoliko minuta nakon ponoći u utorak, na lokalitetu Ograjina kod Žepča, smrtno je stradao Erdin Beganović iz Zenice.

Policiju je izvjesni M. N. ( 54 ) obavjestio da je primjetio slijetanje vozila sa ceste, a ubrzo je na lice mjesta stigla i prva policijska patrola, koja je utvrdila da se radi o ukradenom "audiju" (396-J-761), koji je nekoliko minuta ranije ukraden od A. Bulajića ( 43) iz Orahovice kod Žepča. Bulajić je krađu vozila prijavio pet minuta prije ponoći, a prema prijai, vozilo se nalazilo u susjednom selu Bistrica.

Policija je po dojavi krenula u potragu za ukradenim vozilom, a kako saznajemo, nakon što je primjećen, Beganović se dao u bijeg prema Zenici, koji je završio fatalno. Tijelo stradalog je prebačeno u Dom zdravlja u Žepču, gdje je izvršna identifikacija.

Kako saznajemo u policiji, u vozilu je pronađna i takozvana "kocka", uređaj vrijedan desetak hiljada KM, koji služi za dekodiranje novijih brava na automobilima i onesposobljavanje alarma. Do sada, policija u srednjoj Bosni je došla u posjed samo jedne takve "kocke", koja je oduzeta prilikom hapšnja jednog kradljivca automobila iz Zenice. Pronađeni su i pištolj, te drugi predmeti, koji ukazuju na Beganovićeve "aktivnosti".

Beganović je posljednji put hapšen i dovođen na informativne razgovore u policiju nakon velike februarske akcije policije, u kojoj je uhapšeno devetnaest osoba. Beganović je tada demantovao svoju povezanost sa krađama automobila. Zanimljivo je spomenuti da je Beganović jedna od stotinu dvadeset osoba iz ZDK, koji se trebao nalaziti na izdržavanju pravosnažne sudske presude, a nalazio se na slobodi. Međutim, dobio je "neograničeno" odlaganje izdržavanja kazne zbog liječenja u tešanjskoj bolnici.

Iako je policija u više navrata privodila Beganovića, nakon što se utvrdi da nije na liječenju, Beganović je uvijek imao potvrdu da se nalazi "na vikend dopustu", a da se zbog problema sa disanjem i hroničnim bronhitisom, kako je navedeno u ljekarskoj dokumentaciji iz Tešnja, nalazi na liječenju i oporavku, što je bio dovoljan razlog za odlaganje kazne.