3.6.09

Kulin u BNP

"Kulin" u izvedbi Narodnog pozorišta iz Mostara četvrta je izvedena predstava uokviru Festivala bh. drame u Zenici, koji završava u četvrtak.

Roman Mirsada Sinanovića "Kulin" u dramatizaciji Vojislava Vujanovića, na scenu BNP-a je postavio Erol Kadić.
Uz Kulina, kojeg u predstavi odlično igra igra Jasmin Krpo, glume i gosti iz Sarajeva Ermin Sijamija i Mirvad Kurić, te Mostarci Saša Oručević, Šerif Aljić, Goran Lozo, Emir Sejfić, Tina Čović, Amela Kreso, Bojan Beribaka, Emir Spahić i Mirsad Elezi, a u predstavi se pojavljuju i Nela Đenisijević i Rijad Ljutović.

- Pravili smo poetsku fresku, ne baveći se toliko historijskim podacima, koliko dilemom običnog čovjeka, Kulina, kazao nam je nakon predstave reditelj Kadić. Nosilac glavne uloge Jasmin krpo istakao je da "glumeći iz predstave u predstavu Kulina shvata da je tadašnji Kulinov problem produžen sve do današnjeg doba".

- Od Kulinovog doba Bosna je u većim ili manjim problemima, a naša želja je bila da pronađemo nit onog sa ovim vremenom, kazao je Krpo.

Prije predstave promoviran je Sinanovićev roman "Kulin, te dramatizacija Vojislava Vujanovića, a uz autore, o djelu je govorio i akademik Muhamed Filipović. Nakon predstave, autori romana, dramatizacije, predstave i cjelokupni glumački sastav Narodnog pozorišta družio se sa publikom i gostima Festivala u debati o predstavi.