8.5.09

Stipendije


Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK raspisalo konkurs za dodjelu stipendija od 700 KM studentima fakulteta u ovoj akademskoj godini, našoj redakciji se javilo nekoliko studenata, žaleći se da su "prisiljeni za potvrde o redovnom studiranju plaćati i do 27 KM".

- Iznenada su "papiri" dobili novu cijenu, a plaća se i što se nikada nije plaćalo, kazali su nam sudenti nekoliko zeničkih fakulteta. Na naš upit ministrici obrazovanja ZDK Zdenki Merdžan, da li joj je poznato da će dio od dvije do tri hiljade studenata, koji svake godine apliciraju (bude odobreno više od hiljadu četiri stotine stipendija), plaćati papirilogiju po novim cijenama, ona je kazala da je "ostala zatečena", te da će odmah rektoru i generalnom sekretaru Univerziteta "ponoviti" dopis, kojim od njih traži da "osiguraju" oslobađanje od plaćanja troškova studente koji zadovoljavaju uvjete iz konkursa.

- Prijava za učešće ne znači i dobijanje stipendije. Važeće cijene se ne bi trebale primjenjivati za redovne studente koje finansira Kanton i redovne - samofinansirajuće studente, koji su u dosadašnjem toku studij imali ocjenu "sedam", smatra ministrica Merdžan. Iako su na UNZE potvrdilid a su dobili dopise, za sada nema zvanične reakcije oko cijena "papirologije" za prijavu na konkurs.