8.5.09

KPZ - zašili sebi usta

Osmorica osuđenika Kazneno - popravnog zavoda Zenica "zašilo" je sebi usta u znak protesta, potvrđeno je "Dnevnom avazu" jučer u ovoj ustanovi. "Zašivanje" usta je ustvari provlačenje konca nekim priručnim sredstvom kroz usne djelimično, čime već u nekoliko navrata osuđenici ovog, ali i drugih zatvora, iskazuju određen revolt.

- Oni su pod ljekarskim i stražrskim nadzorom,d a ne bi došlo do inficiranja. Radi se o djelimičnom, po njih vrlo štetnom postupku, jer osim infekcije, ne mogu ništa time dobiti. Mogu pričati, pa i jesti, piti tekućinu, a nijedan svoj zahtjev time ne mogu ispuniti, decidan je Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica u izjavi za naš list.

Osuđenici su u telefonskom razgovoru sa našom redakcijom ustvardili da imaju "niz problema", dok su upravi kazali da se solidarišu sa Fehimom Smrikom, koji nije dobio "vanzavodske pogodnosti".

- Osuđenik o kojem govorite je došao 2007., a izlazi 2011. godine. Ima desetke sitnijih djela od razbojništva do izazivanja opće opasnosti. Moram naglasiti da osuđenici uživaju sva prava predviđena Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija. Naglašavam "prava", od posjete, do pismene korespodencije. Čak i telefonske pozive, koje mogu upućivati porodici ili advokatu, oni koriste za svakodnevno pozivanje novinara. Naglašavam da vanzavodske pogodnosti nisu pravo, nego mogućnost, koja ovisi o procjeni nadležnih službi, saglasnosti više subjekata, policije, porodice žrtve i još mnogo toga. Jučer (srijeda) ovaj osuđenik je bio na razgovoru kod mene i dobio je odgovor o proceduri. Ponavljam, osim medijskog publiciteta i to dan, dva, osuđenik sebi ovakvim postupkom samo smanjuje šanse da dobije pogodnosti, kazao je Spahić. Kako saznajemo, među sedmoricom koji su se solidarisali sa Fehimom Smrikom su i Aldin Smriko, Rusmir Muharemović, Emir Fetić i Senad Oruč. Za sada, kako je kazao direktor, uprava neće činiti ništa prema njima.