19.5.08

ZEPS Intermetal


Specijalizirani sajam metala ZEPS Intermetal, koji će se od 20. do 23. maja održati u Zenici, okupit će 207 izlagača iz 22 države.
- Sajam je doživio novu ekspanziju i prati rast metalnog sektora u BiH, te i postao je jedan od vodeći specijaliziranih sajmova metala u regiji, kazao je Midhat Čehajić, predsjednik Organizacionog odbora sajma ZEPS Intermetal i sekretar Sektora metalne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH.
Projekt menadžer sajma Kasim Sarajlić istakao je zadovoljstvo ostvarenim rastom, istakavši da je taj rezultat izuzetan, jer se radi o jednom specijaliziranom sajmu. Na Forumu metalaca BiH, centralnoj pratećoj manifestaciji ZEPS Intermetala, ove godine će biti prezentiran utjecaj Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini - CEFTA na metalni sektor BiH, a očekuje se učešće predstavnika osam zemlja regije, koje su ratificirale ovaj sporazum.
Sajam ZEPS Intermetal obilježit će i kolektivni nastupi Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak, metalaca Zeničko-dobojskog kantona i Zenice u organizaciji Vlade ZDK i Agencije za lokalni ekonomski razvoj Zenice ZEDA, nastup kompanije Arcelor Mittal sa partnerima, te, po prvi put, nastup Privredne komore Crne Gore i Automobilskog klastera Jugoistočne Evrope.
Ambiciozan nastup na sajmu ove godine su planirale i Željeznice FBiH, koje će organizirati okrugli sto o željezničkom transportu kao generatoru privrednog razvoja. Poslovnim vozom Željeznica FBiH na otvorenje sajma će u utorak iz Sarajeva doputovati preko 200 političara i biznismena iz BiH i zemalja regije.
Direktor preduzeća Poslovni sistem RMK Abdulah Serdarević saopćio je da će ovogodišnji sajam, kao i prošle godine, otvoriti premijer FBiH Nedžad Branković. On je kazao da će kompanijama Arcelor Mittal, Aluminij Mostar i Mittal rudnici Prijedor, te privrednim komorama entiteta i države BiH biti uručena specijalna priznanja za doprinos u organizaciji i afirmaciji sajma.

- «Od oko šest milijardi maraka ostvarenog izvoza industrije BiH u prošloj godini, metalni sektor je izvezao preko tri mlijarde. Metalni sektor ostvaruje stalni rast, a zahvaljujući novim projektima u metalnoj industriji, kao što je pokretanje integralne željezare u Zenici, vjerujemo da će ovaj sektor uskoro ostvarivati 20 posto bruto nacionalnog dohotka, kazao je Čehajić. Ističući da proizvodnja čelika, aluminija i komponenti i dijelova za autoindustriju prednjače u metalnom sektoru BiH, Čehajić je ukazao i na nedovoljnu podršku države BiH, koja bi omogućila lidersko pozicioniranje bh. sektora metala na regionalnom tržištu.