19.5.08

Zeleni

Zeleni BIH zatražili su od Općinskog vijeća Zenice da Javna rasprava, koju je iniciralo ovo Vijeće, uistinu postane javna, jer su zaključci sročeni nakon sjednice održane prošlog mjeseca totalno suprotni od onog što su zatražili vijećnici.
- Iako su vijećnici na vanrednoj sjednici tražili da se obavi javna rasprava po pitanju pokretanja integralne proizvodnje u Arcelor Mittalu, samozvana „radna grupa“ obznanila je potpuno suprotne i sramne zaključke. Zeleni BiH razočarani su činjenicom da pojedinci iz vlasti sebi daju za pravo da preinačavaju volju vijećnika i građana po pitanju zaštite zraka i našeg zdravlja. Nepošteno se pozivati na elaborat, kada je svima jasno da ne postoji uopće mogućnost tehnološkog prečišćavanja otpadnih plinova u dva postrojenja, a o štetnosti rada koksare i aglomeracije u gradu sa 100.000 stanovnika u više navrata je govorio i pisao uvaženi UN-ov stručnjak Mustafa Omanović, naš građanin, kaže se u saopćenju Zelenih.
Zaključci i materijali za Javnu raspravu OV Zenica dostupni su na internet stranici Općine Zenica, ali pod veoma čudnim okolnostima, kao "radni materijal" sa jedne od sjednica, u elektronskoj "zapakovanoj formi", i to bez linkova na početnoj stranici, pa je i novinarima bilo izuzetno teško pronaći stručni i komplikovanim jezikom napisan materijal, a kamoli započeti Javnu raspravu po njemu.
Zeleni su zatražili da Općina u skladu sa pravima lokalne zajednice na zdravu i čistu sredinu organizuje javnu raspravu, na što ih obavezuju važeći ekološki zakoni u FBiH.