23.5.08

VTK & PK


Od početka 2000. godine BiH je u deficitu više od 22 milijarde KM, a nakon svojevrsnog poboljšanja, odnos uvoza i izvoza nastavlja trend pogoršanja, odnosno manje pokrivenosti uvoza izvozom, kaže Milan Lovrić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. VTK BiH i Privredna komora Ze - do kantona jučer su za privrednike iz Centralne BiH organizovali skup o efektima negativne robne razmjene sa inostranstvom, koji je završio općom ocjenom da "je pozicija izvoznika jako nepovoljna zbog neuređenog tržišta i zakona u BiH".
- Uvoznici su ekonomska elita, jer se bogati na uvozu, a ne izvozu. Nažalost, veliki trgovinski lanci iz regiona su, nakon što su ušli u BiH, postali i uvoznici, tako da su nam sad strane kompanije i uvoznici, dok obraz izvoza i kakvog takvog balansa i dalje imaju metaloprerađivači i drvna industrija, istakao je Lovrić.
Prema pokazateljima VTK BiH, prošlogodišnji odnos od 500 miliona KM izvoza na 1, 1 milijardu uvoza za mjesec dana, ove godine je narušen, pa u prva četiri mjeseca ove godine prosječno se izvozi 550 miliona KM, a uvozi milijardu i 250 miliona KM mjesečno.
- Nakon groznih 26 posto pokrivenosti uvoza izvozom u 2001., izvoz se približavao izvozu i 2006. dosegao 46 posto, ali već prošle godine je pao na 44, 6 posto sa tendencijom pada, kaže Lovrić, "optužujući" za to "preliberalno tržište u BiH, poroznost granica, neuređenost zakona i nikakvu zaštitu domaće proizvodnje".