11.5.08

Ukinut pritvor


Trojica Zeničana puštena su iz pritvora, te je zakazano ročište za njihovo izjašnjenje o krivnji, odlukom vijeća Kantonalnog suda u Zenici. Braća, devetnaestogodišnji Amir i pet godina stariji Senad (Saliha) Kubat, te Samir Hrnjić (23), sva trojica iz zeničkog naselja Tetovo, optuženi su za razbojništvo, nakon što su privedeni da su 8. aprila oko 20,30 sati, napali obezbjeđenje Arcelor Mittala Zenica, koje ih je pokušalo spriječiti da kradu staro željezo, skidajući ga sa kompozicije vagona koji su ušli u krug kompanije.
Prvoj policijskoj upravi u Zenici je u više navrata prijavljivano otuđenje imovine iz kruga firme Arcerol Mittal Zenica, najčešće starog željeza, koje je kasnije prodavano. Također, prijavljivano je i da su pljačkaši nasrtali na radnike obezbjeđenja Arcerol Mittala.
- Kod kapije "8" Arcerol Mittala, pri namjeri da otuđe željezo sa voza, koji je izlazio iz kruga, optuženi su se sukobili sa jednim, a potom i ostalim pripadnicima osiguranja, udarajući ih metalnim i drugim tvrdim predmetima, povrijedivši dvojicu čuvara Mittala, navodi se u optužnom prijedlogu.
Sud je ocijenio da ne postoji bojazan da će trojka ponoviti nedjelo ili utjecati na svjedoke, pa je donesena odluka da se brane sa slobode u toku procesa.