14.5.08

Smrt u Visokoj peći

Četrdesetšestogodišnji radnik kompanije Arcelor Mittal Zenica Ekrem (Remze) Šahinović pronađen je jučer oko 10,30 sati mrtav u prostoru takozvane "banje", pogona Aglomeracije i Visoke peći kompanije u Zenici.
Kompanija se jučer poslijepodne oglasila saopćenjem u kojem se navodi da je radnik "najvjerovatnije tu ranije zaspao i preminuo u snu". - Liječnici su odmah pozvani i konstatirali su smrt. Ne postoji sumnja da je njegova smrt povezana na bilo koji način sa njegovim radnim aktivnostima, saopćeno je iz AM Zenica. Portparol Tužilaštva Ze - do kantona Sejad Kožo potvrdio je za naš list da je Tužilaštvo upoznato sa smrću, ali je kazao "da nema nikakvih informacija za javnost u ovom trenutku". Kožo je odbio dati informaciju i da li je dežurni kantonalni tužilac Vesna Bjelošević ipak naložila obdukciju tijela radnika, te hoće li ipak biti provođene druge aktivnosti. Tako smo ostali i bez odgovora da li je formulacija "umro u snu" samo stav Kompanije ili to mišljenje dijeli i Tužilaštvo.
- Možda sutra bude više informacija, odgovoreno nam je. Kako nezvanično saznaje "Dnevni avaz", tužiteljka Bjelošević je ipak naložila obdukciju, jer je spoljnjim pregledom leša utvrđeno da ne postoje nikakve povrede niti pokazatelji o uzrocima smrti ovog radnika.

OBDUKCIJOM OBAVLJENOM KASNO SINOĆ USTANOVLJENO JE DA RADNIK NIJE UMRO U SNU, KAKO TVRDE U MITTALU, NEGO USLJED IZNENADNOG OTKAZIVANJA BUBREGA - DALJA ISTRAGA ĆE POKAZATI ZAŠTO I KAKO.