14.5.08

Računarska oprema



Nepoznate osobe su kasno preksinoć provalile u prostorije Dekanata Zdravstvenog fakulteta, koji se nalazi uokviru glavne zgrade Kantonalne bolnice u Zenici, u zeničkom naselju Crkvice. Iz kancelarija su odnesene tri centralne računarske jedinice sa monitorima, laptop, dva projektora, dva printera i telefaks mašina. Provalnici su u Dekanat ušli tako što su pajserom provalili PVC prozor i potom ušli u kancelarije.
Službenici policijske stanice Crkvice su brzom istragom došli do informacija da su krađu izvršili Elvedin Softić (34) i Milan Turalija (28), obojica iz zeničkog naselja Crkvice. Naime, obojica su odranije poznati policiji, a u ponedjeljak uvečer su viđeni kako u jednu zgradu unose računarsku opremu.
Policija je jučer ujutro blokirala zgradu na broju 59 u naselju Crkvice, te nekoliko raskrsnica, da bi ubrzo u stanu jednog od osumnjičenih pronašli obojicu osumnjičenika, te svu ukradenu robu. Zanimljivo je da su provalnici stanovali svega osam brojeva dalje, od mjesta na kojem su izvršili pljačku, jer se bolnica nalazi nekoliko desetina metara dalje, na broju 67. Pronađen je čak i pajser, kojim su provalnici ušli kroz jedan od prozora fakulteta.
Nakon policijskog uviđaja, oprema je jučer poslijepodne vraćena Dekanatu Zdravstvenog fakulteta Univerziteta Zenica, a obojica uhapšenih su, sa prijavom i Izvještajem o izvršenju provalničke krađe, predati dežurnom Kantonalnom tužiocu Vesni Bjelošević.