4.5.08

Smrt kod Nemile

Dvadesetpetogodišnji Kenan Prijić iz Zenice smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se oko 23 sata dogodila na magistralnom putu M-17 u Nemili kod Zenice, na lokalitetu Stare stanice, petnaestak kilometara od Zenice u pravcu Doboja.
Prijić je poginuo, a još četiri osobe zadobile su ozljede u sudaru "VW-kombi" (186-K-238), kojim je upravljao Sakib Tutmić (30) iz Zenice, "Alfa-Romeo 147"(201-E-345), za čijim upravlačam je bio stradali Prijić, te kamion "Mercedes" (002-M-206 sa prikolicom 002-M-207), kojim je upravljao Mirko Džojić (41) iz Orašja.
Ekipa "Dnevnog avaza" je na lice mjesta stigla u trenutku kada je ekipa Hitne pomoći Zenica pokušala reanimirati stradalog Prijića, a potom krenula ka Zenici. Nažalost, povrede mladića su bile takve da je on smrtno stradao, a bilo kakva pomoć bila je prekasna. Saznajemo da, s obzirom da nema većih povreda po tijelu, osim lomova na lijevoj strani, pretpostavlja se da je uzrok trenutne smrti lom vratne kičme usljed stravičnog udara. Potvrđeno nam je da će tokom vikenda biti obavljena obdukcija, koju će raditi dr. Zdenko Cihlarž, radi sudsko - medicinskog utvrđivanja uzroka smrti, i to na zahtjev dežurnog tužioca Tužilaštva ZDK Branislava Tomaša.
Prijić je u "Alfi romeo" bio sa djevojkom Amelom (Hajrudina) Bašić (25), koja je teško povrijeđena, a mještani obližnjih kuća i vozači koji su se zatekli blizu nesreće, uspjeli su izvući nju iz smrskane "Alfe", te iz kombija braću Sakiba (30) i Huseina Tutmića (17) iz Orahovice kod Zenice, prije nego su stigle ekipe MUP-a ZDK, Hitne pomoći i profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Lake povrede zadobio je i vozač kamiona Mirko Đojić, ali on je sačekao uviđajnu ekipu, te mu pomoć nije ni ukazivana u medicinskim ustanovama.
Prema preliminarnim rezultatima istrage, koje nam je potvrdio Senaid Hasić, portparol policijskog komesara MUP-a ZDK, do udesa je došlo nakon što je kombi, koji se kretao iz Zenice ka Orahovici, preticao kamion koji je išao ka Orašju. U tom trenutku ususret, iz pravca Nemile ka Zenici, naišla je "Alfa" kojom je upravljao Prijić i došlo je do direktnog sudara. Od siline udara "Alfa" je izbačena sa ceste, a kombi je udario u prednji dio kamiona, te potom i on završio u njivi, dvadesetak metara od mjesta udara. U MUP-u istiću da će dodatne istražne radnje utvrditi preliminarne nalaze, a biće angažovano i tužilaštvo ZDK, te vještaci saobraćajne struke.
- Pacijenti iz nesreće su počeli pristizati oko 23,20. Troje je dovezeno privatnim automobilima, a mladić, dovezen vozilom hitne pomoći, nije davao znakove života. Amela Bašić je zadobila teški i vrlo komplikovani prijelom desne natkoljenice, te niz povreda stomaka, grudnog koša, uz iznimno teško psihičko rastrojstvo zbog svega viđenog. Nakon zbrinjavanja prebačena je na Traumatologiju, a biće i operisana. Sakib Tutmić ima lom grudne kosti, povrede grudnog koša sa izljevom krvi u poprsje, povrede brade, ekstremiteta i prebačen je na hirurgiju, uz vjerovatnoću da će i njemu biti potrebna operacija. Najmlađi učesnik, Husein Tutmić otpušten je prijepodne, sa povredama glave, mišića i glave, kazala nam je dr. Alma Mekić - Abazović, dežurni ljekar Urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica.
Mještani koji su pristigli u pomoć stradalim kazali su nam da se na vrlo preglednom pravcu, uz isprekidanu liniju i pravac od gotovo pola kilometra, često događale nesreće sa smrtnim posljedicama, a niko gotovo i ne broji "manje" nesreće.- Otkako je živim ovdje, a to je tridesetak godina, poginulo je dvanaest, trinaest ljudi. Najgore što nam djeca idu u nemilu u školu uz ovu cestu, jer nema druge. Nakon što izađu iz klanca i tunela Vranduk, vozači "pobudale" na prvom većem pravcu i počinje preticanje. Tako je i ovaj put bilo, kazao nam je mještanin koji je učestvovao u izvlačenju stradalih.
Od prijatelja i poznanika stradalog Prijića, saznajemo da je završavao studij Kriminalistike, te su mu preostala tri ispita. Uz redovan i uspješan studij, bio je omiljen među prijateljima, a i sam je zarađivao za život, angažujući se u nekoliko poslova, u kojem je sa njim bila i njegova djevojka, Amela. Za vrijeme ljekarske intervencije ona je bila u šoku i nije mogla da prihvati kako je iznenada izgubljen jedan mladi život.