17.5.08

Sa 5 u vrtiće, obavezno


Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji predviđa obavezu pohađanja programa od najmanje 150 sati u vrtićima za svu djecu u petoj godini života, odnosno pred polazak u devetogodišnje osnovne škole. Djeca će morati najmanje tri mjeseca pohađati pripremnu nastavu od po 50 časova, a roditelji za ovo dodatno školovanje neće morati izdvajati nova finansijska sredstva.
- Cijeli posao je u Nacrtu, a postaće obaveza vjerovatno u školskoj 2009. / 2010. godini, nakon što prođe zakonsku skupštinsku proceduru. Za roditelje ili staratelje djece koji ne ispoštuju ovu odredbu predviđena je novčana kaznena mjera od 500 KM, a ukoliko i pored toga dijete ne upišu u ovaj obavezni program vrtića, ista kazna se ponavlja, kaže za "Dnevni avaz" ministarica obrazovanja ZDK Zdenka Merdžan.
Obrazovanje i socijalizacija petogodišnjaka nemoguća je u trenutnih šest javnih ustanova za predškolsko obrazovanje, pa će, prema ministrici, biti potreban dodatni angažman Ministarstva, Vlade i Općina da sva djeca, uključujući i one iz seoskih sredina, koja nikako ili gotovo nikako ne pohađaju predškolsko obrazovanje, budu sva uključena u ovaj projekat.