20.5.08

Radnici na sudu traže prava

Stotinu radnika "Zovko Gradnje" iz Maglaja ni jučer se nije našlo oči u oči sa predstavnici vlasnika bivše kompanije, ali i Agencije za privatizaciju ZDK, koje su tužili zbog neisplaćenih plaća i obaveza iz ugovora o radu, te svjesnog uništavanja kompanije. Radnici u tužbi traže milion KM neisplaćenih obaveza prema njima, a ročište je otkazano, kako je rečeno, "iz proceduralnih razloga".
- Najgore u svemu Agencija je izdala potvrdsu da je privatizacija provedena uspješno i da su ispunjeni uslovi, a da nisu, znaju i ptice na granama u Maglaju. Nama se stalno onemogućava prisustvo javnom suđenju, navodno zbog manjka prostora u sudnici, kaže Fadil Husarkić, predsjednik sindikalne podružnice Zovko Gradnje.
Radnici su pak uspjeli tužiti i sudu predočiti svoje dokaze, a sud je naložio da ih vještak prekontroliše. Rezultati nisu saopćeni jučer, jer je ročište otkazano.- Vještak nije dostavio nalaz sudu na vrijeme, pa je zbog proceduralnih razloga ročište otkazano za 19. juni, kazala nam je portparol zeničkog Suda Alisa Varupa.