20.5.08

Plaće i do 10.000 KM

Dekan Pravnog fakulteta u Zenici dr. Salih Jalimam primio je za radni angažman u prošloj godini 90.000 KM, a njegovu mjesečnu plaću budžet ZDK i sada plaća sedam - osam hiljada KM mjesečno, sadržaj je sms-poruke koju je nedavno dobila redakcija "Dnevnog avaza". Tragom te informacije, "Dnevni avaz" je došao do skandaloznih podataka, ali i pokrenuo "lavinu" reakcija prošle sedmice uokviru vlasti i budžeta Ze - do kantona, koja je okončala Zahtjevom za internu finansijsku reviziju na Pravnom, ali i Ekonomskom fakultetu UNZE.
- Nakon što je Ze - do kanton objedinio budžet za cijeli Univerzitet na jedno mjesto, ustanovljeno je da su profesori i dekani imali plaće dvostruko veće od najveće plaće u ZDK. Nakon što su one reducirane na nivo plaća članova Vlade (2.474 KM sa toplim obrokom i minulim radom), oni su "razliku" isplaćivali putem Ugovora o djelu i autorskih honorara. Svaki od njih je potpisivao sa svojim ili komšijskim fakultetima po nekoliko ugovora, pa tako pojedinci, poput osobe čije ste podatke tražili, imaju i 500 posto ispunjenje norme, dok ostali nemaju ni punu normu, a tu su i gostovanja u Travniku, Tuzli, Mostaru, upravni odbori, desetine komisija za odbrane magistarskih radova i doktorskih disertacija, pa su cifre dosezale pojedine mjesece i preko 10.000 KM, utvrđeno je u internoj istrazi pokrenutoj nakon što smo zatražili podatke od Vlade i Rektorata Univerziteta Zenica.
- Neka čovjek zaradi i 10.000 KM, ako sve uradi po zakonu. On i svi mi plaćamo poreze, uredno je sve prijavljeno. Mislim da je ta cifra malo prenapuhana, ali ponavljam, čovjek radi i subotama, priprema se sigurno i poslijepodne. Ima tu i komisija i rada van Zenice, mimo radnog vremena. Vjerujem da je u toj cifri i dug, jer je radio na određenim projektima koji su onda vjerovatno plaćeni u "komadu", kazao nam je rektor UNZE dr. Sabahudin Ekinović kad smo zatražili njegovo mišljenje kako dekan fakulteta može da se "klonira" na još pet profesorskih normi, te fakultete i projekte širom BiH.
Iako je obećao, te dobio zvanični pismeni upit prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, rektor Ekinović je odbio dati podatke o ovom, ali i drugim slučajevima. Bolje od "Dnevnog avaza" nije prošlo ni Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao nadležni Univerzitetu. Nakon što je zatraženo očitovanje Rektorata i od strane Vlade i premijera ZDK Miralema Galijaševića, rektor Ekinović je ostao "gluh" na sve pokušaje da se sazna koliko zarađuju dekani, poput Jalimama ili samog rektora lično, odbivši dati podatke. Naime, Uprava ZDK ima uvid u pojedinačna primanja tek od 1. januara ove godine, a do tog datuma novac je uplaćivan "u komadu", te dijeljen internim knjigovodstvom UNZE.
Kako je potvrđeno "Dnevnom avazu" otpor sa UNZE rezultirao je Zahtjevom ministrice Zdenke Merdžan da se izvrši finansijska revizija Pravnog i Ekonomskog fakulteta UNZE, a revizori su u petak i "ušli u dokumentaciju" ova dva fakulteta. Šta će još tamo pronaći, ostaje da se vidi u narednim sedmicama". Koliko "jalimama" ima na UNZE, te koliko je u 2007. i ranijim godinama isplaćivano za navodno održane časove, pokazati će istraga, za koju je najavljenod a će trajati mjesecima.

Rekorder Jalimam
Prema podacima sa web stranice Pravnog fakulteta i objavljene biografije, osim punog angažmana na mjestu prvog čovjeka fakulteta, dekan Jalimam predaje čak pet predmeta na katedri svog Fakulteta, predsjednik je vijeća postdiplomskog studija na PF, bio je član Upravnog odbora, a sada je član Senata Univerziteta, Senata Bošnjačkog instituta Sarajevo, Savjeta BZK "Preporod" Sarajevo, vanredni je profesor državnopravnog razvitka BiH, držao je ili drži nastavu studentima na najmanje osam predmeta na Pedagoškog fakulteta UNZE, četiri predmeta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, tri predmeta Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, te pet predmeta Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Mostaru, kao i dva kolegija postdiplomsko-magistarskog studija na Filozofskom fakultetu u Tuzli, kao i jednog postdiplomskog studija UNZE.