15.5.08

Pred Dan policije



Udruženje decertificiranih policajaca Ze - do kantona jučer je, uz čestitku zaposlenim kolegama koji danas (četvrtak) obilježavaju Dan policije ZDK, uputilo zahtjev i poziv nadležnim u MUP-u da konačno počnu implementaciju Predsjedničlke izjave Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila prošle godine, kojom je predviđen povratak dijela decertificiranih policajaca na radna mjesta, ukoliko se otvori prostor za njihovo upošljavanje.
Sedam godina agonije i borbe za povratak na posao rezultiralo je da smo postali i tema Vijeća sigurnosti UN-a. Nakon usvojene reforme policije, te Zakona o policijskim službenicima, još nije na vidiku naš povratak na posao, kaže Muris Fetić, predsjednik Udruženja.
- Slučaj zeničkog policajca koji je pismeno ukoren što je bolesnika kojem je pozlilo prevezao službenim vozilom u bolnicu, da bi potom zbog toga izgubio certifikat i posao sa obrazloženjem "da je kršio ljudska prava", jedan je od primjera ukidanja certifikata za rad, kaže Fetić.
U novembru prošle godine Vlada Zeničko - dobojskog kantona je jučer skinula zabranu za rad decertificiranim i policajcima koji nisu dobili certifikat IPTF-a, a ministar policije ZDK Aziz Brotlija je izjavio za naš list da "trideset pet decertificiranih policajaca, u skladu sa preporukama Predsjedničkog pisma Vijeća sigurnosti UN, mogu aplicirati na nove konkurse, bez obzira na svoju starosnu dob, ali moraju proći obuku u Policijskoj akademiji i iznova zasnovati radni odnos, bez prava na uvezivanja staža, isplata naknada ili vraćanja na radno mjesto bez konkursa.
- Stvar je pojedinca kako će odlučiti, odnosno da li se ili ne prijaviti na neki budući konkurs, ali mi kao udruženje nastavljamo sa borbom, odbacujući tu mogućnost. Dvadesetak policajaca iz ZDK već je tužilo BiH u Strazburu. Žalosno je da neko, nakon dvadeset godina staža, treba odrađivati pripravnički, završavati kurseve, a uz to izgubio je pet godina života, staža, novca i zdravlja. Tražimo povratak na posao, jer kako god su ekspresno implementirali sumnjiu odluku IPTF-a, a nama podijelili otkaze, dok ratni zločinci i registrovani kriminalci i dalje rade u policiji, tako mogu i nas da vrate, barem nas se sjetivši za naš zajednički, Dan policije, kaže Fetić.