15.5.08

Mittal, odšteta porodicama


Porodica Ibrahima Hakanovića, jednog od trojice stradalih u nesreći koja se 13. februara prošle godine dogodila u Čeličani Mittal Steel Zenica, tužila je kompaniju Arcelor Mittal tražeći pravičnu odštetu zasnovanu na nekom propisu, potvrdio je "Dnevnom avazu" Rusmir, sin poginulog.
- Da povod nije tužan, bilo bi smiješno kako se cjenkaju sa nama i kako nas ponižavaju. Ostale porodice su prihvatile ranije uvjete, pa se odšteta iako su poginuli zajedno, kretala od 20 do 50 hiljada za stradalog. Nama su prvo nudili stan, a kad smo im rekli da imamo stan, onda su nudili 20, pa 50 hiljada KM, pa onda dvadeset hiljada po osobi.. Cijelo vrijeme smo samo tražili da ne budemo na "pijaci" sa ponudama, nego da se po nekom pravilniku, ako postoji, odredi odšteta kao u drugim mittalovim kompanijama ili prema nekom zakonu. Nažalost, na naše traženje da nam pokažu kako se to rješava u drugim dijelovima svijeta, nikada nisu dali odgovor, kaže Rusmir. Umjesto pravične odštete, koja bi podrazumjevala duševnu i fizičku bol i nadoknadu štete, "propuštene" plaće i visinu penzije, te drugu barem materijalnu satisfakciju, iz kompanije uporno odgovaraju da "su razgovori u toku", iako u porodici kažu da će sada "o odšteti odlučiti sud, a ne kompanija ili porodica".
Osim što nije dogovorena odšteta, niko nije ni krivično odgovarao za pogibju trojice radnika, koji su se ugušili u jednom od hodnika Čeličane, nakon što su bez zaštitne opreme poslani da provjere gdje se "gubi" plin argon. Još nekoliko radnika je povrijeđeno prilikom izvlačenja stradalih, ali za sada kantonalno Tužilaštvo ZDK još nije okončalo "prikupljanje dokaza", iako iz mjesec au mjesec najavljuje kraj istrage i konačnu odluku hoće li iko odgovarati za najveću poslijeratnu tragediju u ovoj kompaniji.