6.5.08

Okončana priča o sihirima

Na četvrtom ročištu Glavnog pretresa na Općinskom sudu u Zenici, optuženi Dario Lučić i Irena Blažević priznali su krivnju za krivično djelo prijevare, potvrđeno nam je jučer u ovom sudu.
Okrivljeni su tokom 2006. godine, sa namjerom da pokradu i prevare Gorana Lučića, vlasnika kompanije "Srda" iz Zenice, zajednički ga doveli u zabludu tako što su ga ubijedili da će njega i članove njegove porodice snaći neko zlo, zbog toga što mu je uposlenik u njegovoj firmi na više mjesta postavio zapise-sihire, te da mu u odbrani od tih zapisa može pomoći okrivljena Irena, koja ima "moć za njihovo skidanje".Plan je podrazumjevao da Goran Lučić "da njoj novac kako bi ga ona podijelila sirotinji u dobrotvorne svrhe", čime bi bio oslobođen sihira. Goran je povjerovao Dariju i Ireni, inaće svojim bliskim srodnicima, te im u tri navrata dao ukupno 12.300 KM.
Iako su prethodno pobijali te tvrdnje, Dario i Irena su na kraju suđenja priznali djelo, te su im izrečene uvjetne osude u trajanju od po godinu dana zatvora, koje se neće izvršiti ako njih dvoje u roku od pet godina od dana pravomoćnosti presude ne učine novo krivično djelo. Sud je okrivljene obavezao da oštećenom Lučiću po osnovu štete solidarno isplate iznos od 12.300 KM, s tim da će se uvjetna osuda opozvati, a oni poslati u zatvor na godinu dana, ako ne naknade štetu oštećenom u roku od godinu dana od pravomoćnosti presude.