6.5.08

Kako do EU novca


Privredna komora ZDK organizirala je seminar za privrednike, ali i predstavnike lokalne i kantonalne vlasti, vladinih agencija, kompanija i nevladinih organizacija, o fondovima Evropske unije otvorenim za BiH, ali i fondovima koji će uskoro biti otvoreni, za uspješnu pripremu i implementaciju projekata po standardima Evropske unije.
Predavači na seminaru su stručnjaci savjetničke firme R&R iz Slovenije, jedne od vodećih evropskih firmi u području pridobijanja nepovratnih sredstava EU - firme koja je direktno učestvovala na izradi, lobiranju i vođenju preko stotinu projekata iz različitih oblasti.
Učesnicima seminara, kako je kazao Damjan Struna, savjetnik za pridobijanje nepovratnih sredstava u firmi R&R, omogućeno je da se upoznaju sa ključnim programima Evropske unije i mogućnostima finansiranja do 2013. godine. Ovi programi, istakao je Struna, od velikog su značaja za BiH, na putu uključenja naše zemlje u evropske tokove.
Seminar ove vrste prvi put se organizira u Zeničko-dobojskom kantonu, a sa iskustvima slovenačkih predavača do sada su bili u prilici da se upoznaju predstavnici organa i institucija Sarajeva, Mostara i Banjaluke.