12.5.08

Žalbe na presudu

Odbrana optuženog i Tužilaštvo Ze - do kantona žalili su se na presudu Kantonalnog suda u Zenici, kojom je Austrijanac Karl Sajzer osuđen na tri godine zatvora, potvrdio je za "Dnevni avaz" sudija Enes Malićbegović.

On je obje žalbe, zajedno sa presudom i spisom, uputio na razmatranje Vrhovnom sudu Federacije BiH, a prema dosadašnjoj dinamici, moguće je da konačna i pravosnažna presuda bude saopćena tek krajem ove godine.
Vijeće Kantonalnog suda u Zenici je 26. marta pedesettrogodišnjeg inžinjera elektrotehnike iz Beča osudilo na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je 8. novembra prošle godine poginula Safeta Ibrić iz Zavidovića. On se, upravljajući "pežoom" sa više od tri promila alkohola u krvi, sudario sa "golfom II" u kojem je bila Ibrićeva, a potom i "volvom" austrijske ambasade iz Beograda.
Ministarstvo pravde Republike Austrije uputilo je zahtjev Kantonalnom sudu u Zenici da se, nakon pravosnažnosti presude, austrijski državljanin Karl Sajzer (Seiser) uputi na izdržavanje kazne u tu zemlju, na osnovu sporazuma BiH i Austrije. Ne postoje zakonske prepreke da on tamo odsluži kaznu, ali kad ona postane pravosnažna.
Austrijancu, zaposlenom u kompaniji "Siemens Power Lines" će u kaznu, kad i ako postane pravosnažna, biti uračunat i pritvor od 8. novembra 26. marta, kada je odlukom vijeća pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude.