5.4.08

Saradnja

Regionalna razvojna agencija REZ za centralnu BiH upriličila je u hotelu «Zenica» dvodnevne bilateralne poslovne susrete bosanskohercegovačkih i holandskih privrednika.
- Cilj je povezivanje privrednika Holandije i BiH kroz upoznavanje holandskih preduzeća o mogućnostima investiranja u bh. privredu s jedne strane i podsticanje izvoza s druge strane. Ovo su treći susreti i očekujemo kao i do sada da će dati značajne rezultate i u investicijama i u izvozu. Poslovni susreti namijenjeni su firmama iz metaloprerađivačke, drvne, poljoprivredne i uslužne djelatnosti. U Zenicu su došli predstavnici dvanaest holandskih i 47 bh. firmi, kazal je na otvaranju susreta Amela Malićbegović, direktorica REZ-a.
Osim nje, o mogućnostima privredne saradnje BiH i Holandije govorili su Karel E. Voskiler (Vosskuhler), ambasador Kraljevine Holandije u BiH, Miralem Galijašević, premijer ZDK i Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.
- Ovi susreti donose konkretne rezultate i Vanjskotrgovinska komora i BHEPA im pružaju punu podršku. Dok je pokrivenost uvoza izvozom BiH u odnosu na Kraljevinu Holandiju 2003. bila katastrofalnih četrnaest procenata, sada je ona mnogo boljih, ali i dalje loših 40 posto, kazao je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
- Došli smo tražiti ozbiljne, jake partnere. Prvi put smo u BiH i jako smo zadovoljni odabirom bh. firmi koje su došle. Uvjereni smo da ćemo u ova dva dana uspostaviti kontakte sa firmama i da će za par sedmica ili mjeseci oni rezultirati konkretnim poslovima, kazao je Mark Verbum (Marc Vierbom) iz holandske kompanije "Kader Boudwier".

Drugog dana skupa u organizaciji REZ-a i ambasade Holandije, nekoliko biznismena iz Holandije je sa svojim domaćinima iz BiH obišlo proizvodne pogone, da se uvjere u ono o čemu su dogovarali prvog dana skupa. Iako je jučer bilo nemoguće saznati koliko će konkretnih poslova biti sklopljeno, iz REZ-a su najavili da će uskoro imati i te podatke, nakon što se okonča proces dogovora partnerskih strana.
U dosadašnjem posredovanju REZ-a, sklopljeno je 114 ugovora između bh. i holandskih kompanija, od čega 32 izvozna projekta iz BiH. realizovano je i sedam direktnih holandskih investicija u mala i srednja preduzeća Centralne BIH, u vrijednosti od 12, 6 miliona KM.
Svog partnera iz Holandije možda na dvodnevnim susretima (četvrtak i petak) u Zenici možda upravo nađe "Inox Ajanović" iz Tešnja, čiji direktor Dženan Ajanović kaže da je ova kompanija upravo sarađujući sa Holanđanima proširila svoj posao i sa deset radnika u početku, danas ima pedeset radnika. Tešanjska kompanija danas proizvodi i izvozi, upravo za Holandiju, specijalne dijelove od inoksa za ugradnju u superluksuzne jahte.