5.4.08

Istraga


Potraga za grobnicom dvadeset mještana sela Bikoši kod Travnika, ubijenih 8. juna 1993. godine u svom selu, nije obustavljena, ali nadležni pokušavaju da preciziraju informaciju o mjestu ukopa, u području posljednjeg pokušaja ekshumacije, potvrdio je za "Dnevni avaz" Redžo Delić, tužilac ZDK, ne precizirajući o čemu se radi.
Na osnovu informacija SIPA-e, haški istražitelji i lokalna policija, te članovi Instituta za traženje nestalih su u septembru prošle godine prekopavali područje oko lokalnog puta Pojske - Rebrovac, imajući informaciju da je upravo tu, ukopano u masovnoj grobnici dvadesetak tijela. Prema prikupljena dva iskaza, pješačkom stazom na malom traktoru tijela ubijenih su spuštena iz pravca planinskog sela Vrselje, te ukupani u jami širokoj petnaestak metara i dubokoj više od tri metra.
Zabunu i kolebanje oko lokacije je unio pretprošle godine izgrađeni asfaltni put, na dijelu dionice ka Rebrovcu, zbog kojeg je i vršena promjena toka potoka na kojem se nalazi nekoliko vodenica. Kako saznajemo, biće angažovani i stručnjaci za ispitivanje zemljišta ispod asfaltne podloge puta, jer je moguće da se tijela nalaze baš ispod asfaltirane okuke na pomenutom putu.