6.4.08

Mittal, koksara

Informacija da je nakon sedamnaest godina počelo probno potpaljivanje Koksare kompanije Arcelor Mittal Zenica, koju je "Dnevni avaz" objavio u petak, potvrđena je od zvaničnika Mittala i federalnog inspektorata Ministarstva za okoliš i turizam.
Neugodan miris sumpora, kojeg su dobro upamtili Zeničani koji su živjeli do kraja osamdesetih u ovom gradu, osjeti se od četvrtka iza podneva, kada je započeo proces punjenja koksnih baterija. Iako su u Mittalu prvobitno odbili da komentiraju tvrdnju našeg lista, naknadno je saopćeno da "u toku priprema za pokretanje integralne proizvodnje se vrši mjerenje graničnih vrijednosti zagađenja u vezi sa pribavljanjem okolinske dozovole".
Pojednostavljeno, vrše se ispuštanja otrovnih gasova i njihovo mjerenje u simuliranju "punog kapaciteta" proizvodnje, a cijeli proces pripreme integralne proizvodnje, planirane za juni ove godine, nadgleda ekspertni tim Ministarstva za okoliš i turizam FBiH.
U Inspektoratu federalne Uprave za inspekcijske poslove nezvanično je saopćeno novinarima da nije bilo informacija za javnost, "jer su iz Mittala smatrali da su imali prethodna loša iskustva sa novinarima i javnošću", pa su se odlučili da Zeničani osjetilom mirisa, a ne sluha ili vida, saznaju za novi potez kompanije.Neugodan miris, kojim se "testira" izdržljivost žitelja i okoline, najviše su osjetili žitelji prigradskih naselja Trokuće, Banlozi i Podbrežje, ali je jučer stanje poboljšano, kako zbog vikend-pauze, tako i zbog kiše koja je padala tokom cijelog jučerašnjeg dana.