12.4.08

Kazna

Ministarstvo pravde Republike Austrije uputilo je zahtjev Kantonalnom sudu u Zenici da se, nakon pravosnažnosti presude, austrijski državljanin Karl Sajzer (Seiser) uputi na izdržavanje kazne u tu zemlju, na osnovu sporazuma BiH i Austrije, potvrdio je novinarima jučer sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović. Ne postoje zakonske prepreke da on tamo odsluži kaznu, ali kad ona postane pravosnažna.
Vijeće Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Malićbegović, 26. marta je pedesettrogodišnjeg inžinjera elektrotehnike iz Beča osudilo na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je 8. novembra prošle godine poginula Safeta Ibrić iz Zavidovića. On se, upravljajući "pežoom" sa više od tri promila alkohola u krvi, sudario sa "golfom II" u kojem je bila Ibrićeva, a potom i "volvom" austrijske ambasade iz Beograda.
Austrijancu, zaposlenom u kompaniji "Siemens Power Lines" će u kaznu, kad i ako postane pravosnažna, biti uračunat i pritvor od 8. novembra 26. marta, kada je odlukom vijeća pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude. Još sedam dana traje rok za predaju žalbi, a za sada je žalbu najavilo samo Kantonalno Tužilaštvo ZDK, dok je Sajzerova odbrana suzdržana. Nakon isteka roka za žalbu i odgovor na žalbu, cijeli slučaj će razmatrati Vrhovni sud FBiH, a na osnovu dosadašnjih iskustava, pravosnažna i konačna presuda, nakon koje je moguć nastavak izdržavanja kazne, ne očekuje se prije kraja kalendarske 2008. godine.