15.4.08

Drugi kolosijek



Trideset godina gradnje drugog kolosjeka pruge Šamac - Sarajevo, koja je izgrađena na dionici od Doboja do Zenice, biće obilježeno nizom svečanosti 9. maja, na Dan Evrope, i to svečanim vozom od Doboja do Zenice, programima u usputnim stanicama, te centralnom svečanošću na Željezničkom trgu ispred stanice u Zenici, potvrdio je jučer potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Izet Mehinagić.
Predsjednik odbora Bogić Bogićević je istakao da organizatori očekuju veliki broj od 20.000 akcijaša iz BiH i susjednih zemalja, koji su tada gradili prugu. Podršku programu je, kazao je Bogičević, dalo Vijeće ministara, entitetske i Vlada Ze - do kantona, te Željeznička korporacija BiH sa entitetskim željezničkim kompanijama, Željeznicama FBiH i RS, koje će prirediti zajedničku svečanu kompoziciju od sedam vagona, koja će 9. maja od 14 do 16 sati putovati na relaciji drugog kolosjeka, od Doboja do Zenice.
Jedan od graditelja, a sada član organizacije, Nijaz Skenderagić istakao je da gradnja 70 kilometara za osam mjeseci prije trideset godina ili gradnja 300 kilometara prvog kolosjeka prije šesdeset godina za manje od godine, trebaju biti podstrek novim graditeljima.
- Postoji ozbiljna ideja da centralna Bosna dobije drugi kolosjek sve do Sarajeva, a gradnja tadašnjim tempom treba biti podstrek i ideja za graditelje auto - puta A1 kroz srednju Bosnu, kazao je Skenderagić. Predsjednik Izvršnog odbora manifestacije je zenički načelnik Husejin Smajlović, koji je istakao da će program na dan Evrope u zenici biti prilika da se Zenica pokaže u pravom svijetlu, te da se istina o promjenama u ovom gradu širi od Norveške do Australije, odakle su najavljeni gosti na svečanosti.