15.4.08

Dan Armije BiH


Boračka udruženja Zeničko - dobojskog kantona jučer su upriličili nekoliko programa kojima su prigodno obilježili 15. april, Dan Armije Republike BiH. Na mezarju Prašnice u Zenici položeno je cvijeće i proučeni Jasin i dova šehidima i poginulim borcima, da bi nakon toga u velikoj sali Općine Zenica održana svečana akademija, na kojoj je rječju i muzičkim sadržajima govoreno o Danu Armije RBiH.
Na akademiji su govorili dijete šehida iz Visokog Lejla Pašić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za boračka pitanja ZDK Sejad Nalić, te ratni komandant Trećeg korpusa ARBiH general Sakib Mahmuljin. - Armija je najčasnije branila sve narode u istoriji Bosne i ovih krajeva, bez obzira na česta osporavanja i blaćenja onog što su njeni pripadnici uradili. želim vam naglasiti da zaborav vodi u nestanak, prema tome - nemojte zaboraviti, poručio je bivšim saborcima i članovima boračkih udruženja njihov ratni komandant Mahmuljin.
Nakon akademije, delegacije Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Saveza RVI i JOB-a posjetili su spomen-obilježje u Kasarni "Sedme muslimanske brigade" u Zenici. Obilježavanje Dana Armije RBiH biće okončano danas (utorak) u Zavidovićima, otkrivanjem centralnog šehidskog obilježja.