11.4.08

DNK razotkrila stravičan zločin


Otac djeteta, koje je nedavno u kantonalnoj bolnici Zenica rodila trinaestogodišnjakinja iz jednog zeničkog sela je djevojčicin amidža, a prema podacima MUP-a ZDK, dijete je začeto silovanjem u trenutku kad je djevojčica imala tek napunjenih dvanaest godina, saznaje "Dnevni avaz".
MUP Ze - do kantona jučer je dobio izvještaj DNK analize, koji je potvrdio da je silovatelj njen amidža, koji je uhapšen i priveden, te mu je od strane Kantonalnog suda Zenica određen dugoročni pritvor. Djevojčica je prebačena u jednu ustanovu za zaštitu žrtava porodičnog nasilja, te se nalazi pod stalnom ljekarskom zaštitom. Medicinskim pregledom ljekara iz Kantonalne bolnice Zenica utvrđeno je da je trudnoća u podmakloj fazi, kada je djevojčica priznala da je napastvovana, pa je izvršena DNK provjera, a nalazi su stigli nakon djevojčicinog poroda.
Gotovo paralelno sa ovim slučajem, policajci MUP-a ZDK suočili su se da novim, takođe stravičnim zločinom, u drugom prigradskom zeničkom naselju. Prema podacima koje smo dobili u policiji, protekle sedmice je utvrđeno silovanje petogodišnje djevojčice, a dosadašnji tok istrage potvrdio je da je silovatelj njen djed. I ovaj stravični zločinac je pritvoren, te se provodi istraga pred optuženje.
Na području Zeničko - dobojskog kantona u prošloj godini došlo je do značajnog porasta broja krivičnih djela iz oblasti povrijeđivanja spolnih sloboda, potvrđeno nam je u Tužilaštvu ZDK. Taj trend nastavljen je nažalost i ove godine, sa već zabilježena tri teška, stravična slučaja. Prošle godine prijavljeno je osam slučajeva silovanja djece, dva napastvovanja, te četrnaest slučajeva bludnih radnji. Svi ovi slučajevi rezultirali su sa dvanaest podignutih optužnica, kažu u Tužilaštvu ZDK.