28.3.08

Rudnik

Nadzorni odbor Rudnika Kakanj jučer je raspisao konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora Rudnika mrkog uglja "Kakanj" u Kaknju.
Prema informacijama dostupnim "Dnevnom avazu", općinski odbor SDA u Kaknju uskratio je ove sedmice podršku Harisu Neimarliji, dosadašnjem direktoru u dva mandata - osam godina, a iako se niko nije želio oglasiti po ovom pitanju, saznajemo da se direktoru Neimarliji spočitava niz pogrešaka u vođenju firmi u proteklom periodu.
Informaciju da se za poslovanje rudnika i direktorove odluke zainteresovalo nadležno kantonalno Tužilaštvo ZDK, bilo je nemoguće provjeriti, jer nam je u Tužilaštvu rečeno da se "ne daju informacije da li se neki slučaj obrađuje i ako se obrađuje, u kojoj je fazi, sve do potvrđivanja optužnice".
Ipak, od rukvodilaca Rudnika bliskih Neimarliji, saznajemo da se on namjerava i po treći put kandidovati, a da za taj postupak, umjesto u matičnoj stranci, ima u federalnom ministru energije Vahidu Heći, koji prema postojećim zakonima treba da dadne formalnu saglasnost na odluku Nadzornog odbora.
Naredni dani u Kaknju i potezi "obje strane", sada je sigurno, podići će političku "temperaturu" i na vidjelo iznijeti i informacije šta je to Naimarlija uradio u proteklim godinama, a da je time izgubio podršku "svoje" stranke.