28.3.08

Dar

Četrnaestogodišnja Afrodita Sinani, štićenica ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja "Dom porodica" iz Zenice preksinoć (srijeda) je na stadionu Bilino polje, uoči utakmice BiH - Makedonija, kapitenu makedonske nogometne reprezentacije Gocetu Sedlovskom uručila poklone sa zamolbom da oni budu proslijeđeni porodici mladog makedonskog pjevača Tošeta Proeskog, njegovu spomen - sobu u rodnom kruševu.
Ekipa radija Zenit, čiji je prošlog ljeta Toše bio gost, pripremili su fotografiju poginule pop-ikone, dok su navijači nogometnog kluba "Čelik" porodici Proeski uputili dres ovog kluba, u znak sjećanja na njegov boravak u Zenici. Proeski je svoj posljednji nastup u BiH imao upravo u Zenici, četrdesetak dana prije pogibje u Hrvatskoj, a pomogao je finansijski i ustanovu "Dom porodica".
Navijači na stadionu su se minutom ćutnje, uoči utakmice, prisjetili poginule makedonske zvijezde, što je jučer naišlo na mnogobrojne pozitivne reakcije u makedonskim medijima. Kako je potvrdila menadžerica pokojnog pjevača Ljiljana Petrović, ekipa BBC-a snima dokumentarac o njegovom životu i smrti, a dvije minute filma biće posvećene njegovom boravku u Zenici u više navrata, kao i ceremoniji na utakmici.