7.3.09

ZP 2009


Članovi odbora za pripremu četrnaeste kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" najavili su jučer program, koji će od 20. marta do 12. aprila u Zenici okupiti umjetnike iz Hrvatske, Srbije i BiH. Kako su istakli Nedžad Fejzić, Zijad Softić i Meliha Salčinović su istakli da je ovogodišnji program skromniji po broju učesnika, zemalja iz kojih dolaze, ali i finansijskim sredstvima, jer je za tri sedmice kulture izdvojeno 65 hiljada KM.

Biće pripređeno šest muzičkih, po pet teatarskih i likovnih programa, dva okrugla stola, te nekoliko književnih promocija, a otvaranje će biti upriličeno u zeničkoj dvorani Arena, koja će tim programom i sama biti puštena u funkciju. Prije četiri godine, 2005., "Zeničko proljeće" je otvoreno na temeljima današnje "Arene" uz želju umetnika da oni za nekoliko godina budu korisnici te dvorane, što im se ovog proljeća i ispunjava.


Između ostalih, svoje programe na "Zeničkom proljeću" imaće i Omladinski hor Zenica, Teatar Kabare Tuzla, Muzej Republike Srpske, vokalna grupa "Ezerki" iz Zagreba, Pozorište lutaka iz Mostara, fotograf Majda Turkić, galerija "Gorica" Livno, teatar EXIT iz Zagreba....