3.3.09

Minus 2.200

U Službu za zapošljavanje Ze - do kantona tokom januara i februara prijavilo se više od 2.200 radnika koji su izgubili posao u BiH ili inostranstvu, pogubni su rezultati ekonomske krize koja uveliko drma cijelu Planetu.

- Prema zvaničnoj evidenciji Službe po raznim osnovama, uglavnom zbog ekonomske krize, otpušteno u januaru i prvoj polovini februara 1.750 radnika iz 45 firmi u ovom kantonu. Zvanične podatke za februar ćemo imati u toku naredne sedmice, ali taj broj je veoma sličan u oba mjeseca. Cifra od 1.200 prijavljenih iz januara neće biti preslikana u februaru samo zbog manjeg broja dana u mjesecu, kazao je Nihad Pašalić, prvi čovjek Službe za "Dnevni avaz".

Radnici su uglavnom otpušteni iz oblasti drvne i metalne industrije, građevinarstva i tekstilne industrije. Prema evidenciji Službe, najviše radnika na biro se javilo iz zeničke kompanije Termomatik, koja ima ugovorni odnos o zapošljavanju i povremenim poslovima sa zeničkim Mittalom.

Prema podacima iz Službe, u posljednjih pet mjeseci evidentan je porast broja radnika koji se prijavljuju na biro, nakon što su izgubili posao u BiH ili inostranstvu. Od 520 u oktobru, te oko devet stotina u decembru, taj broj je u januaru narastao na 1.200 novoprijavljenih, što se očekuje i u februaru.

- Mi imamo informacije o 388 metalaca otpuštenih ili pred otkazom do sredine februara. Po svemu sudeći, čak 220 ih je u Kovini Visoko i Željezari Vareš, kojima je jedina izvjesna sudbina stečaj. Šummex je otpustio 63, a Mittal petnaest radnika, dok je u tešanjskoj "Pobjedi" taj broj 34, a Mann Hummel (bivši Unico filteri Tešanj) za sada stoji najbolje sa otpuštanjem radnika, kazao nam je Jakov Nikić, predsjednik sindikata metalaca Ze - do kantona.

On je informaicju o 1.750 otpuštenih radnika ocijenio zastrašujućom, te kazao kako vlasti na svim nivoima ništa ne čine na spašavanju sudbina tih radnika, osim što se trude da popune budžet i same sebi osiguraju egzistenciju.

Informaciju koju je u našem listu plasirao Nihad Imamović, predsjednik Asocijacije poslodavaca FBiH, da Arcelor Mittal Zenica planira otpustiti do hiljadu radnika , u ovoj kompaniji još nisu našli za shodno da komentiraju, demantuju ili pak potvrde. Na sastanku Uprave i sindikata, predstavnicima sindikata, prema predsjedniku Islamu Imamoviću, nisu predočene nikakve najave otpuštanja, što je i logično, jer je očigledno da su prvi "stradali" radnici kompanija kooperanata, koje su bile ugovorno vezane za Mittal. Za sada, nezvanično saznajemo, planira se da se kriz pokuša prebroditi "slanjem" na godišnje odmore tokom marta i parila većeg broja radnika.