8.3.09

Godišnji u Mittalu

Predsjednik sindikata kompanije Arcelor Mittal Zenica Islam Imamović potvrdio je za "Dnevni avaz" da su u toku protekle sedmice u većini pogona najveće željezare na Balkanu, koja upošljava oko 3.800 radnika, na prisilne godišnje odmore i to iz prava radnika za 2009. godinu poslana po polovina uposlenih radnika.

- Poslodavac ima pravo po zakonu da pola godišnjeg on odredi kad će se koristiti, a drugu polovinu isključivo ima pravo radnik, pa prema tome poslodavac za sada ne krši zakon. Iz nekoliko pogona smo dobili informacije da je na odmor poslano pedeset posto radnika, kaže Imamović.

Informacije koje je naš list dobio u pogonima da se radnici šalju i na petnaestodnevno "čekanje posla2 uz napomenu da će dobiti samo simboličnih 40 KM za taj nezakoniti status, Imamović je komentirao:

- Imam slične informacije, ali za sada uprava tvrdi da se to ne dešava. Jutros (petak) u Kovačnici je bio okačen nekakav spisak o upućivanju na čekanje, ali je na moju intervenciju uklonjen. Predstavnici uprave obećali su da će upoznati sindikat, ako se tako nešto zvanično i dogodi, kazao je Imamović.