5.3.09

EBRD u Zenici

Posmatrački tim Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) jučer je u Zenici održao sastanke sa predstavnicima nevladinih udruženja iz Zenice, Banjaluke i Omarske, uokviru monitoringa rada i posjete kompaniji ArcelorMittal Zenica, nakon čega su posjetili i željezaru ArcelorMittala (AM) u Zenici i rudnik u Omarskoj kod Prijedora.

- Cilj posjete BiH je provjeravanje kako se investiciona sredstva EBRD-a troše u Mittalu. Ovdje smo da prikupimo sve podatke, a rezultate monitoringa ćemo objaviti krajem aprila, kazala je Biljana Radonjić Ker-Lindzi (Ker-Lindsey), u ime tima EBRD-a. Evropska banka dala je najmanje 25 miliona eura AM za projekte poboljšanja energetske iskorištenosti i okolišnog razvoja.

Mišo Daničić, predsjednik Eko pokreta Gomionica Prijedor kazao je da je stanje zagađnja u Omarskoj "jako loše, na granici ekološke katastrofe".

- Od Doma zdravlja smo dobili podatke da je od trinaest hiljada stanovnika koji gravitiraju površinskom kopu, kod jedanaest hiljada utvrđeno oboljenje respiratornog ili digestivnog (sistem za varenje) trakta. Mittal se ponaša bahato, uz prećutnu saglasnost vlasti, kaže Daničić. Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka kaže da su nakon prvog obilaska Omarske odlučili da alarmiraju Inspektorat RS-a, tražeći ugradnju mjernih uređaja za zagađenje, te izmještanje utovarnih rampi, koje se nalaze u centru naselja.

Prvi čovjek Eko-foruma Zenica Hasan kreho potvrdio je da su predstavnicima EBRD-a članovi nekoliko bh. udruženja prezentirali podatke koje neće dobiti od zvaničnika Mittala, a koji se tiču sredstava koje je EBRD namjenski opredjelio za ove namjene.