17.2.09

Zdravsteni fakultet, epilog


Studenti, koji su prije šest mjeseci završili Zdravstveni fakultet u Zenici ipak će do kraja marta imati priliku započeti pripravnički staž u zdravstvenim ustanovama u Ze - do kantonu, saopćeno je nakon jučerašnjeg sastanka kojem su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Sejad Zaimović, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar zdravstva Miloš Kuzmanović, rektor zeničkog Univerziteta Sabahudin Ekinović, ministrica obrazovanja ZDK Zdenka Merdžan, te predstavnici studenata.

- Ministar zdravstva će ove sedmice uputiti dopis, te u narednih dvadeset dana održati sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova sa područja ovog kantona, gdje će biti date jasne instrukcije. Studenti će imati pripravnički staž od dvanaest mjeseci, a koeficijent po zapošljavanju veći od više škole, a manji od ljekarskog, što je rješenje koje zadovoljava sve, kazao je Zaimović. Dekan Zdravstvenog fakulteta Sahib Muminagić je istakao da je "fakultet i Univerzitet krenuo po Bolonji, ali da država i Federacija kasne četiri godine sa donošenjem zakonske nomenklature zanimanja.

- Zato će slučaj privremeno biti riješen na nivou ZDK, čekajući nadležne, jer na nivou Federacije BiH nije donijeta odgovarajuća zakonska regulativa, prije svega, nova nomenklatura zanimanja, kazao je Muminagić. Od šesdeset pet diplomaca prve generacije dio ih se zaposlio u Srednjebosanskom kantonu, a dio u drugim oblastima, dok neriješen status je imalo tridesetak mladih ljudi.

- Riješili smo, barem nam se čini, većinu naših problema. ostaje da sačekamo realizaciju dogovoreno i da započnemo stažiranje, kazala je Mersiha Odobašić, koja je diplomirala za još uvijek nepostojeće zvanje, još u septembru prošle godine.