10.2.09

Vranduk, brana


Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda BiH trenutno vodi intenzivne aktivnosti na pripremi izgradnje novih elektroenergetskih objekata, koji su predviđeni planom razvoja do 2011. godine, a među kojima je i HE Vranduk.
Realizacija planiranih objekata trajaće do 2018. godine. U toku je izrada Idejnog projekata HE Vranduk, a za potrebe projektovanja vrše se određena ispitivanja terena. Uz Idejni projekat radi se i Procjena uticaja na okoliš, koja će u svom sadržaju obraditi i definisati sve neophodne mjere koje će investitor morati primijeniti da objekat zadovolji savremene tehnološke zahtjeve i da u potpunosti bude prihvatljiv za lokalnu zajednicu.
Jedan od temelja poslovne politike JP Elektroprivreda BiH je taj da se prije ulaska u realizaciju izgradnje bilo kojeg elektroenergetskog objekta, sa lokalnom zajednicom definišu svi opravdani zahtjevi koji trebaju biti ugrađeni u tehno-ekonomsku studiju objekta kako bi u potpunosti učinio lokalnu zajednicu zadovoljnom.
U tom smislu paralelno sa izradom investiciono-tehničke dokumentacje JP Elektroprivreda BiH radi na pripremi Programa prijateljskog okruženja HE Vranduk koji se temelji na ideji uspostavljanja partnerskih odnosa između lokalne zajednice i JP Elektroprivreda BiH. Tu se mogu rješavati problemi eksproprijacije, nadoknade eventualnih šteta, zaštite čovjekove sredine, angažovanja lokalnog stanovništva i privrede na izgradnji i pogonu. S jedne strane to je zaštita interesa lokalne zajednice, a s druge realizacija planova izgradnje novih elektroenergetskih objekata JP Elektroprivreda BiH, a sve sa zajednčkom težnjom ka optimalnom korištenju prostornih potencijala i konačno energetska nezavisnost i samoodrživost razvoja zajednice.
Shodno tome sve pozitivne savremene međunarodne metode za izgradnju ovakvih ili sličnih elektroenergetskih objekata biće primijenjene i kod buduće izgradnje HE Vranduk i sa sigurnošću uvjeravamo mještane okolnih naselja da ne postoji niti jedan razlog za njihovu zabrinutost.
Program prijateljskog okruženja će podrazumijevati interaktivno rješavanje opravdanih zahtjeva obje strane u toku pripreme projekta, realizacije i kasnije eksploatacije HE Vranduk, navodi se u saopćenju iz JP Elektroprivreda BiH