2.2.09

Visoka peć u kvaru ?



Već nekoliko dana Zenicom kruži priča da je došlo do havarije na Visokoj peći, te da Arcelor Mittal Zenica ima problema sa obnovom kontinuirane proizvodnje u određenim dijelovima pogona.

Iza zida ćutnje u kompaniji prolazile su samo rijetke informacije da "nešto ne štima", sve dok jučer problemi nisu i zvanično, barem djelimično, potvrđeni.

- Nakon nestanka, a potom i ponovnog dolaska plina u sistemu snadbjevanja cjevovodom iz pravca Sarajeva, došlo je do određenih manjih problema u funkcionisanju proizvodnog sistema. Radnici i rukovodstvo Kompanije čine iznimne napore na uspostavljaju cjelokupnog sistema i proizvodnje, saopćila je novinarima portparol Dijana Božić - Srdanović, izbjegavši direktan odgovor na direktno pitanje da li se havarija dogodila, te ako jeste, kojih je razmjera.

Osim manje "aktivnih dimnjaka" vidljivo je da "koksne baklje" izbacuju plamen od sagorjevanja plinova, što znači da se koksni plinovi ne koriste u punom kapacitetu. Veći dio pogona Arcelor Mittala ipak radi, u što se najbolje mogu uvjeriti Zeničani po količinama dima i pare koji izlaze iz kruga AMZ-a.