1.2.09

Prenosimo-pismo članova više foruma

Otvoreno pismo akterima AMittal - potpisi do 15.02.2009!!!

Kampanja e-DOZE i članovi internet foruma

Zenica Blog forum
Dnevni Avaz forum
Sarajevo – X forum
Forum.ba
Facebook – Zenica Pollution Prevention
Facebook - STOP ARCELORMITTAL POISONING OUR AIR, WATER, SOIL!


Ministarstvo turizma i okoliša
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo energetike industrije i rudarstva
Agencija za privatizaciju
Federalna uprava za inspekcijske poslove
Kabinet načelnika Općine Zenica
Mediji


PREDMET: Otvoreno pismo članova internet foruma o aktualnoj problematici rješavanja dozvola za postrojenja Arcelor Mittal Zenica d.o.o.


Poštovani,

potpisani članovi internet foruma ovim putem želimo na demokratski način izraziti svoju zabrinutost zbog nepromišljene brzine odluka i urgencije lokalnih političara ZDK u postupku izdavanja dozvola za pogone Arcelor Mittala Zenica, i kao svjedoci ekološkog egzodusa u ZDK upućujemo ovo pismo svim akterima uključenim u slučaju ArcelorMittal Zenica d.o.o.

Prema medijskim saznanjima Općinsko Vijeće Zenica je, na inicijativu načelnika Općine Husejina Smajlovića, zatražilo od Ministarstva okoliša Vlade Federacije BiH da Vijeću Općine Zenica hitno dostavi završen Plan aktivnosti Arcelor Mittala, kao i da završi postupak izdavanja okolinske dozvole za sva Mitalova postrojenja, u roku od najduže tri mjeseca.

Okolinska dozvola za Arcelor Mittal Zenica d.o.o. se izdaje prema odredbama "Pravilnika o uvjetima za podnošenje zahtjeva okolinske dozvole za pogone i postrojenja koja imaju izdate dozvole prije stupanja na snagu zakona o zaštiti okoliša". Po tom Pravilniku kao ranije "izdata dozvola" podrazumijeva se urbanistička saglasnost ili odobrenje za građenje, koji su izdati prije stupanja na snagu Zakona o zaštiti okoliša (2003). U istom Pravilniku piše: "Postojeći pogoni i postrojenja koji zadovoljavaju gornji zahtjev ne podliježu obavezi provođenja procjene uticaja na okoliš. Operator mora izraditi Plan aktivnosti sa mjerama i rokovima za postepeno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i za usaglašavanje s najboljim raspoloživim tehnologijama." Ocjenu Plana vrši Komisija imenovana od strane Federalnog ministarstva turizma i okoliša.

Pomenuti Plan aktivnosti izrađuje Univerzitet Zenica. Plan aktivnosti je već više od godinu dana na različitim ispravkama i doradama, a prema saznanjima stručnjaka smatra se da je isti izrađen na vrlo niskom nivou te kao takav ne zaslužuje hitri tretman obrade. Između 01. – 15.02.2009 isti Plan se prezentira javnosti. Vrlo dobro smo upućeni u činjenice da je ovaj dokument od velike važnosti tako za Arcelor Mittal d.o.o. kao i za Općinu Zenica. Smatramo da niti jedna persona pa tako niti jedan kantonalni organ nema zakonske osnove da vremenski forsira federalne organe na hitru izradu određenih dokumenata kao što je ovaj, a činjenica je da ovaj Plan otvara vrata za izdavanje okolinskih dozvola za postrojenja, čija je zakonska važnost 5 godina. Postavljeni »ultimativni« rok od tri mjeseca za pridobivanje dozvola za legalan rad postrojenja Arcelor Mittala, a upućen od strane načelnika g. Smajlovića više je sličan zakašnjeloj reakciji vodećih političkih lidera ZDK nego pravovremenom zalaganju za opći javni interes građana Zenice.

Prema ocjenama Federalne uprave za inspekcijske poslove i njihovom izvještaju od 26.09.2008, pogoni u ArcelorMittalu su pokrenuti »ad hock«, bez prethodnog testiranja i prethodne tehničke primopredaje između izvođača radova i nadzornih organa, bez adekvatne zaštite radnika, u nedostatku mjerenja emisija u zrak, osoba za upravljanje odpadom, uz kršenje tehnoloških propisa u proizvodnji, a mnogi tehnički elementi nisu u skladu s najboljim raspoložljivim tehnologijama…

Arcelor Mital kao međunarodna grupacija za proizvodnju čelika svojom poslovnom politikom je pridobila slabu reputaciju u svijetu što zbog nepoštivanja zakonski određenih ekoloških regulativa što zbog kršenja osnovnih radničkih prava, itd. Zeničani kao svjedoci provođenja ovakve slabe poslovne politike, svakodnevno smo ispostavljeni različitim, po zdravlje štetnim polutantima, a da za to niko u ministarstvima, koji su uključeni u slučaj Arcelor Mittal Zenica nije, i neće odgovarati!? Zeničanima je načinjena ogromna - generacijska šteta. Zenički okoliš je za naredne decenije onečišćen u rekordnom vremenu. Pitamo se zašto!? Odnos nadležnih ministarstava prema Arcelor Mittalu Zenica ničim nije dokazao da ministarstva stoje na strani Zeničana, građana BIH. Odnos ministarstava je dao prednost kapitalu, a naše zdravlje, zdravlje naše djece, aktivnog građanstva kao i starijih osoba prodaje se statističkim podacima privredne uspješnosti ZDK i BiH.

Potpuno svjesni vrijednosti Arcelor Mittala Zenica za državu kao i za region dozvolite nam da Vas potpisima javno pozovemo na promišljene odluke u narednom periodu, jer vi kao cijenjeni akteri u ovom slučaju preuzimate odgovornost za 150 000 Zeničana, odgovornost za buduće generacije, odgovornost za onečišćenje zeničkog okoliša. Zeničani, koji smo svakodnevno ispostavljeni različitim polutantima Vas pozivamo da razmislite zašto se je povećao broj kancerogenih oboljenja u ZDK, zašto su godišnje emisije pojedinih polutanata prekoračene i do 35 dana umjesto zakonsko dozvoljenih 7 dana u godini, a da niko nije pozvan na odgovornost, zašto se svakodnevno krše radnička prava i zašto se radnicima ne omoguće normalni uslovi rada (tri smrtna slučaja - niko nije procesuiran)?!?

Iz pouzdanih izvora bliskih Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) saznaje se, da će se izvršiti evaluacija tj. kontrola odobrenog kredita Arcelor Mittalu Zenica od €25 mil. odnosno provjera (ne)učinjenog unutar pogona Arcelor Mittala Zenica. Pomenuti kreditni iznos je odobren za projekt pokretanja proizvodnje i uspostavljanje energetske učinkovitosti, a koji je isto tako povezan sa ekološkim aspektom projekta, koji treba biti u skladu sa zakonskim regulativama i standardima EU. Najavljenim dolaskom Evaluacijske komisije EBRD-a (Evaluation Department) Arcelor Mittal Zenica može mnogo izgubiti ali isto tako i pridobiti. Mnoge aktivnosti ubrzanog rada na području pridobivanja dozvola za postrojenja, postavljanje ultimativnih rokova te uspostavljanja internog monitoringa pogona, komunikacija sa lokalnom zajednicom i sl. moguće je povezivati upravo sa ovom posjetom EvD-a na način, da se komisiju impresionira odnosno zadovolji po svim točkama kreditnih obveza. Kao politične osobe dozvolili ste rad pogona bez dozvola (rok za pridobivanje okolinske dozvole je bio kraj 2008 godine; sljedeći rok do 2010 godine. - vremenski rok koji nije ozakonjen!!!), dopustili ste masovni ekološki egzodus (enormne emisije SO2 i raznih štetnih, kancerogenih plinova), dozvolili ste uspostavljanje energetske (NE)učinkovitosti (slučaj jednomjesečnog centralnog negrijanja prije »plinske krize«), dozvolili ste miješanje kantonalnih organa unutar federalnih obveza nadzora bez pokretanja krivičnog progona odgovornih (donošenje rješenja od strane kantonalnih ministarstava ZDK kojima su donosili odobrenja za rad pojedinih odjeljenja privrednom društvu Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, a koja su trebala donijeti federalni organi)

Volja svih potpisanih je da se ne dozvoljava rad i prisustvo Arcelor Mittala u našem okruženju ukoliko nisu zadovoljeni osnovni uslovi ekološko prihvatljivog okoliša i poštivanje BIH i EU zakonskih regulativa, a da su za alarmantno stanje ekološkog egzodusa isključivo odgovorni Vlada FBiH, ministri (gore pomenutih ministarstava), zamjenici ministara, savjetnici i lokalni politični lideri u ZDK.
Uz dužno poštovanje Vašeg zalaganja u slučaju Arcelor Mittal Zenica d.o.o., isto pismo prezentiramo na internet forumima kako bi i Vama dali mogućnost službenog očitovanja.

Potpisani u obliku nickova ili imena i prezimena: