23.2.09

Komrad (prenosimo)


Radnici JP "Komrad" Zenica, njih 78, već nekoliko godina primaju samo polovinu plaće. Razlog je teška situacija u kojoj se ova firma našla, čiji dugovi, kako nam je rekao jedan od radnika iznose više od tri miliona maraka.

Prema riječima Muhameda Pivića, radnika, za ovakvu situaciju je kriv menadžment ove firme. Još više boli, kaže, ponašanje Mehemeda Suljića, direktora "Komrada".

Dio grupe

- Dok radnici gladuju, on je već sedam dana na bolovanju. Nije mu dovoljna plaća od 1.800 maraka, nego je naplatio i 50 maraka za neku pomoć. Samo Bog zna kakvu. U firmi ima radnika koji su na bolovanju nekoliko mjeseci nisu dobili ni marke - kaže Pivić.

On je dio grupe od 30 radnika koja je tužila "Komrad" zbog 13 plaća koje im ova firma duguje, ali kako kaže, radnici se neće zaustaviti samo na ovome.

- Podnijet ćemo i krivične prijave protiv direktora firme, vodstva sindikata radnika, te protiv pravnika Adnana Horića zbog lažnog stečaja - kaže Pivić.

Radno mjesto

Ova grupa ljudi, kaže, već duže vrijeme pokušava obezvrijediti firmu da bi je doveli do stečaja i prodali za jednu marku. Dodaje i da je pravilnik o radu usvojen bez saglasnosti radnika.

- Pravnik Adnan Horić je prepravio svoje radno mjesto za koje nema dovoljno radnog staža. Štima sebi kako mu odgovara, jer mu je plan da on bude direktor. Ono što kriminalni menadžment smisli, Horić to pravno realizuje - kaže za "as" Pivić.

Radnici ne odustaju od tužbe

Tridesetak radnika "Komrada" su još jednom potvrdili da nipokoju cijenu, i pored svih pritisaka kojima su izloženi, neće odustati od tužbe zbog neisplaćenih 13 plaća.

- Mene su skinuli sa radnog mjesta jer nisam htio odustati od tužbe. Bio sam poslovođa asfaltne baze a sada sam obični mašinista - kaže nam Admir Hrnjić, radnik "Komrada".

Tekst preuzet iz bh. dnevnika "as"...