24.2.09

Integracija

O iskustvima, rezultatima i istraživanjima od značaja za integraciju osoba s posebnim potrebama i pravcima djelovanja raspravljalo se danas u Zenici na okruglom stolu koji su organizirali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i italijanska regija Emilia Romagna.

Učesnici skupa bili su predstavnici centara za socijalnu zaštitu iz više općina s područja ZDK-a, predstavnici humanitarnih organizacija i nevladinog sektora koji se bave rosocijalizacijom osoba s posebnim potrebama i medicinski radnici.

O sve većem broju projekata i mjerama koje poduzima kantonalna vlada u ovom sektoru, govorili su Kasim Velić, savjetnik premijera ZDK-a za socijalnu politiku, Georg Schiel, savjetnik u Kantonalnom ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

„Rana izrada dijagnoze i pravovremeni tretman onesposobljenja od presudnog su značaja u ovoj problematici. Onesposobljenje ili njegov rizik otkriva se u bolnici, prije rođenja. Tako se može izbjeći da trauma rođenja onesposobljenog djeteta nanese trajnu štetu u porodici. Čim se otkrije onesposobljenje, bolnica treba sazvati multiprofesionalnu jedinicu sačinjenu od socijalnog radnika, područnog neuropsihijatra, osnovnog ljekara i bolničkog pedijatra“, izjavio je dr. Daniele Chitti, stručnjak iz italijanske organizacije „EducAid“.