6.2.09

Evropski ekolozi u Zenici

Delegacija međunarodne mreže Bankwatch i organizacije Global Action boravi danas u posjeti Zenici.Ova delegacija će tokom dana, u pratnji članova Eko Foruma Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), posjetiti Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" i sjedište Općine Zenica, te se susresti s predstavnicima Komisije za praćenje stanja okoliša, kao i s mještanima prigradskog naselja Tetovo.
Tema razgovora biće iskustva lokalne zajednice s problemima ugrožavanja i pitanjima zaštite okoliša, u svjetlu pokretanja novih industrijskih pogona na prostoru zeničke kotline.
Kako je najavljeno, u popodnevnim satima će, članovi ovih nevladinih organizacija, koji se bave i istraživanjem načina na koji korisnici kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), realizuju odobrena sredstva, boraviti i u Sarajevu, u sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove. Susret sa novinarima planiran je za sutra, kada će gosti Zenice izvijestiti javnost o rezultatima ove posjete.