8.2.09

Bankwatch o stanju u AMZ


Predstavnici "Benkvoča" (Bankwatch), mreže nevladinih aktivista koji širom Evrope, između ostalog, provjeravaju način trošenja sredstava Evropske banke za razvoj (EBRD) okončali su jučer posjetu Bosni i Hercegovini, te svoje impresije o slučaju "Arcelor Mittal" predstavili u Zenici. Sa njima su bili aktivisti "Zelene akcije" iz Zagreba, te Centra za zaštitu životne sredine i Ekološkog pravnog servisa iz Češke.
- Arcelor Mittal je dobio 25 miliona eura od EBRD-a, za razvoj energetskog sektora i uvođenje eko standarda. Tokom naše posjete BiH utvrdili smo da kompanija ne poštuje bh. zakone, nema utvrđene standarde, donesene propise, pa čak nema ni Akcioni plan za unaprijeđenje i zdraviju proizvodnju, koja je bila preduvjet za korištenje sredstava. Čak 66 dana u prošloj godini su emitovali nedozvoljena zagađenja, iako evropski zakoni dozvoljavaju da zagađenja budu veća samo tri dana u godini, kaže Fidanka Bačeva (Bacheva) iz "Benkvoča". Kako je istakla Pia Galop (Pippa Gallop), svoj izvještaj će poslati EBRD-u, čija delegacija treba stići u februaru ili martu u BiH.
- U maju ćemo imati susrete sa čelnicima Mittala i EBRD-a u Luksemburgu i Britaniji i izvjestićemo ih posebno šta smo saznali u susretu sa lokalnom zajednicom u Zenici i federalnom inspekcijom u Sarajevu. Zanimljivo je da predstavnici Mittala, iako smo bili najavljeni, nisu imali vremena da nas prime niti dozvole ulazak u kompaniju. U prijedoru su odjednom svi zvaničnici, pa i predstavnici lokalne zajednice, bili na nekoj svadbi u Indiji, dok su u Zenici "svi zvaničnici kompanije iznenada otputovali van BiH", kazala je Galup.
Češki advokat Jan Šritr (Sryrtr) ističe da je jedini način borbe protiv Mittalovog bahatog ponašanja "stalni pritisak i akcije".
- Prije šest godina Mittal je došao u Ostravu, Češka i stanje je postalo užasno. Aktivisti su organizovali demonstracije, javne proteste, u procesu su dvije tužbe protiv Mittala i dvije protiv države Češke koje su podnijeli mještani, a advokati, pravnici i drugi "viđeniji" građani su formirali timove koji voloneterski "vode bitku za život". U posljednje dvije godine mnogo se toga promjenilo, Mittal je počeo uvoditi standarde pritisnut tužbama i javnosti koja se svakodnevno žalila, kaže Šritr.