16.2.09

AS Auto Centar - prevara


Bivši direktor A.S. Auto Centra iz Zenice optužen je za niz djela, koja uključuju zloupotrebu položaja i ovlaštenja i obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, čime je svojoj bivšoj firmi ukrao 156.137, 87 KM. Kako nam je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici Faik Spahić, Kantonalni sud je potvrdio optužnicu protiv Fehima (Muniba) Begagića (63), penzionera iz Zenice, kojeg kantonalno Tužilaštvo ZDK tereti za ovo nedjelo.

Prema optužnici, Begagić je od 1. januara 2005. do 5. septembra 2006. godine kao direktor A.S. Auto centra, iskoristio svoje ovlasti, te suprotno federalnim Zakonima o finansijskom poslovanju i računovodstvu, te protivno Statutu Društva, prisvajao gotovinu od dnevnog i sedmičnog pazara, te podizao novac sa žiro-računa firme.

Tako je Begagić u tri navrata sa žiro-računa firme podigao ukupno 44.410 KM (u iznosima od 20.000, 10.000 i 14.410 KM) pravdajući to vraćanjem pozajmice osobama E. Z., A. A. i jednoj nepoznatoj osobi, iako taj novac nikada nije predan tim osobama. Također, on je podizao 7.050 i 6.328 KM pravdajući to isplatom toplih obroka koji nisu dospjeli do radnika firme, ali je i "olakšao" pazar kompanije ne predavši 86.043, 17 KM pazara prodajnog salona i servisa u blagajnu.

Tu ne prestaju Begagićeve mahinacije po Tužilaštvu, jer se navodi da je u dva navrata sačinio lažne mjenične izjave, na ime vlasnika komapnije Sidika Alića, izdajstvujući papirologijom u koju je unio vlasnikove podatke, te potpisavši se umjesto njega, za podizanje kratkoročnih kredita u UPI banci Zenica i to od 30 i 20 hiljada KM, pokušavši namiriti tim kreditima dio prisvojenog novca.

Izjašnjenje o krivnji po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK najavljeno je na Kantonalnom sudu u Zenici za četvrtak, 26. februar.