20.1.09

Vlada u Krivaji i Natronu

Privatizovani uspješni prijeratni giganti, zavidovićka "Krivaja 1884" i maglajski "Natron Hayat" kubure da državnim aparatom, sporošću i neefikasnošću administracije, koja čini gotovo sve da otjera svakog iole ozbiljnog investitora, stranog ili domaćeg ulagača.

Kako saznaje "Dnevni avaz" problemi sa kojima se susreću menadžmenti ove dvije kompanije, biće na "tapetu" današnjih susreta u Zavidovićima i Maglaju, u kojima će uprave kompanija izložiti svoje probleme premijeru Federacije Nedžadu Brankoviću i njegovim saradnicima.

- Krivaja 1884 ima problem da registruje struju na sebe, jer im se traži dokumentacije i uplate kao da se radi o novom pogonu, novoj kompaniji, a ne promjeni vlasničke strukture postojeće kompanije. Natron ima problema sa tzv. vršnim opterećenjem struje, a obje kompanije su iskazale više puta nezadovoljstvo zbog cijena struje, uglja, zbog nabavke sirovina, kazao nam je jedan od aktera današnjih sastanaka.

Između ostalog, teme su i zajedničko ulaganje, nabavke drvne mase za obje kompanije, reguliranje radnog staža i pretvaranja potraživanja radnika u "Krivaji" u vlasničke dionice nove kompanije, u dijelu vlasništva Vlade FBiH (30 posto). U "Krivaji 1884" i "Natron Hayatu" pak nisu željeli javno komentirati teme za razgovor, kazavši da će izjave o čemu se govorilo moći dobiti nakon sastanka sa gostima iz Sarajeva, Zenice i Travnika.

Prema jučer, u Vladi FBiH potvrđenim informacijama, uz premijera će na sastanku prisustvovati ministri Vjekoslav Bevanda (finansije), Gavrilo Grahovac (kultura i sport), Vahid Hećo (industrija, energetika i rudarstvo) i Damir Ljubić (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo), što znači da će se razgovarati o svim aspektima poslovanja, tim prije jer će u delegaciji biti i dva kantonalna premijera, Miralem Galijašević (ZDK) i Salko Selman (SBK), te direktori Elektroprivrede BiH (Amer Jerlagić) i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Adem Borić).