17.1.09

Tesna koža ...opet


Da se istorija ponavlja, uvjerili smo se bezbroj puta. Ali da svakodnevne situacije neodoljivo podsjećaju na fragmente iz humorističkih serija i filmova, u prilici smo da vidimo sve češće.

- Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodo ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije.
Ja bih sad mog'o da iznosim određene pravce u reformu i za razvoj od naše preduzeće, ali vidim da je Mile izneo prasiće iz furune, ....pa neka skratimo, kazao je u antologijskoj sceni radničkog skupa u vrijeme socijalističkog samoupravljanja u filmu "Tesna koža 2" direktor Šojić (Milan Gutović). Osim što smo čuli poprilično slične termine, opise stanja i situacije, da se prisjetimo filmske scene "pomogao" nam je dr. Željko Šain, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, moderator na skupu o efektima ekonomske krize na BiH, koji je održan protekle sedmice (srijeda) u Zenici. Šain je, ničim izazvan, u po izlaganja i pred najavljivanje sljedećeg govornika kazao da "priče ima i biće je, ali je obavješten da je stigla kafa".

- Jes da kažu da je hladna kafa dobra za ten, ali ovaj put nećemo poslušati, pa ćemo izlaganja nastaviti nakon pauze, da popijemo kafu, kazao je Šain. Kriza i recesija ionako neće nigdje otići.