16.1.09

Skuplje / jeftinije

Analizom cijena životnih namirnica po kantonima i u Federaciji BiH, za decembar 2008. godine može se uočiti da na nivou Federacije BiH (cijene su prosjek cijena iz kantona) nije došlo do promjene cijena za hljeb, mlijeko i deterdžent.
Cijena brašna tip 500 i cijena soli pala je za 3 indeksa, cijena ulja pala za 2 indeksna poena, a cijena šećera je pala za 4 indeksna poena. Jedino je cijena maslaca od 250 gr. porasla za 3 indeksna poena, podaci su Odsjeka za analizu, cijene i razvoja tržišta Federalnog ministarstva trgovine.
Posmatrajući cijene životnih namirnica u kantonima može se uočiti da je cijena brašna tip 500 najviša u Zeničko-dobojskom (1,26 KM/kg), a najniža u Srednjobosanskom kantonu (0,88 KM/kg.). Cijene hljeba su najviše u Sarajevskom (ostale su na istom nivou), a najniže u Kantonu 10 (Livno) gdje su porasle za 15 indeksnih poena i iznose (1,79 KM/kg), zatim u Zapadno-hercegovačkom (1,92 KM/kg.).
Cijena mlijeka je ostala ista u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu 10, Sarajevskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu, dok je u Bosansko–podrinjskom cijena pala za 8 indeksnih poena. Cijena ulja je pala u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje je ostala ista. Cijene maslaca su porasle u Kantonu 10 za 20, a u Sarajevskom za 13 indeksnih poena, a u Srednjobosanskom su pale za 5 poena. Šećer je pojeftinio u Bosansko-podrinjskom kantonu za 20 indeksnih poena. Cijene soli su ostale iste u svim kantonima osim u Kantonu 10 gdje su pale za 10 indeksnih poena.
Cijene deterdženta su ostale iste u Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu. U Posavskom su porasle za 6 poena, dok su u Srednjobosanskom kantonu pale za 10 indeksnih poena.