18.1.09

Sami uređuju školu

Učenici, roditelji i donatori koje su našli, okončali krečenje i uređenje jedanaest učionica, a preostaje nam još osam učionica, nakon čega ćemo preći na hodnike, kazao nam je jučer Edhem Hadžiselimović, predsjednik Vijeća roditelja Prve gimnazije Zenica. Rezultat je to akcije koju je Vijeće roditelja, uz meijsku podršku našeg lista, pokrenulo prije nekoliko sedmica. Čak su i sami gimnazijalci organizovali zabavu, a prihod od ulaznica iskoristili su za kupovinu boja.
I danas nazivana "elitnom školom Zenice", Prva gimnazija je u tako jadnom stanju, da su prije mjesec dana gimnazijalci na ulici i ispred Općine Zenica tražili da im nadležni kažu imaju li namjeru da ikada poboljšaju njihove uvjete rada i učenja.

- Čekali smo da neko od ministara, neko od čelnika grada, Kantona reaguje na fotografije koje ste objavili. Za razliku od njih, nama nije svejedno gdje se školuju djeca onih koji im plaćaju poreze, koji im pune budžet. Obećavaju, a mi smo za 20 dana okrečili cijelu školu. Nadamo se da će toj djeci barem osigurati namještaj, učila, ako smo mi sami morali da krečimo i kupujemo boje. Djeci već deset godina, iz generacije u generaciju, obećavaju bolje, a nisu u školu uložili marku otprije rata, kaže Hadžiselimović.